Tampereen kaupungin tiedotuslehti 2/2008Rantatien tunneli

Tampereen kaupungin tiedotuslehti 2/2008

© Ossi Aho

Tästä suoraan politiikka-, talous-, tunneli- ja katuratikkaosioon sekä etusivulle.


Viime- ja tällä vaalikaudella on keskusteluttanut kovasti nämä suurinvestoinnit. Tunneli, kansiareena, ratikka, jätevedenpuhdistamo, jne. Tässä taulukko, josta on nähtävissä valtuutetun käyttäytyminen eri hankkeista äänestettäessä sekä "äänen" hinta - kalleus.

Kerään tälle sivulle tietoa Vt12 parantamisen ja tunnelin rakentamisen liittyvää tietoa ja tapahtumia 16.9.2013 tapahtuneen päätöksen jälkeen.

Tunnelisivusto sisältää suunnitteluun ja päätöksen tekoon liittyvää tietoa.

T-kustannus-sivusto sisältää tunnelin (VT 12) kustannusten seurantaa. On huomattava, että kustannuksia jaetaan myös muille momenteille. Näin pyritään tunnelin kustannukset pitämään luvatuissa rajoissa. Julkisuudessa vaaditaan toteutuneita tunnelin rakentamiskustannuksia julkiseksi.

Tunnelimiinat sivustolle olen kerännyt asioita joita on nostettu esiin tunnelipäätöksen jälkeen. Näitä asioita ei ole käsitelty normaalissa päätöksentekoprosessissa.

Tunnelityön eteneminen on  nähtävissä Liikenneviraston sekä tunnelityön seurantasivulla. Samoilla sivuilla on linkki myös ilmanlaadun tarkkailuun.

Viereinen ilmoitus on edelleenkin ajankohtainen. Ei ole enää, paitsi rahoituksen suhteen. Mikä on lopullinen hinta?

Huom. tekstissä on paljon linkkejä mm. Aamulehden sivuille. Lehti on muokannut esitysalustansa uusiksi, joten linkit ovat vanhemmissa jutuissa  katkenneet. Olen pahoillani tästä.


 

Hyvät lukijat

Lopettelen pikkuhiljaa tämän sivuston päivittämisen. On ollut mielenkiintoista seurata, ei vain työtä vaan myöskin päätöksentekoa. Pakko todeta, että vaikka lain mukaan valtuusto johtaa ja päättää kunnan asioista, niin kyllä se Tampereella valtuustolla on pelkästään "leimasimen" rooli. Päätökset tehdään ihan muualla.

En lopetakaan. Vielä pitää seurata tunneliin oleellisesti liittyvä Näsinkallion maanalaisen liittymän rakentamista kustannusten kehittymistä.

*******************

 

Koska sattuu pahin tilanne - tulipalo tunnelissa?

Toivottavasti ei koskaan. Kuitenkin pieneltä vaikuttava häiriötilanne Suomen pisimmässä maantietunnelissa laittaa koko Tampereen liikenteen sekaisin.

Pelastuslaitos sai hälytyksen suuresta liikennevälinepalosta ke 25.8.2021 kello 6.40. Paikalle lähti lukuisia yksiköitä. Tie suljettiin liikenteeltä. Kohta kävi ilmi, että Rantaväylän tunnelin itään johtavassa A-putkessa on vikaantunut kaivinkone, joka tiputteli öljyä tielle. Polttoaineesta ei ollut kysymys, vaan ilmeisesti hydrauliikkaöljystä. Tunneli suljettiin varmuuden vuoksi, mikä aiheutti laajoja ruuhkia.

Kirjoitin ja kyselin jo tunnelin suunnitteluvaiheessa, miten toimitaan poikkeamatilanteissa? Suunnitelmassa käytetään ympäripyöreitä sanontoja - hyödynnetään, - tehostetaan, - tarkkaillaan, - ennaltaehkäistään ,- suunnitellaan. Suunnitelmasta puuttuvat konkreettiset suunnitelmat, jos jotain sattuu. Mitä tehdään silloin, jos tunneli täyttyy vedellä? Eikö se pidä pumpata tyhjäksi? Riittävätkö srinklerit sammuttamaan ja jäähdyttämään jos tunnelissa palaa 10-tonnin polttoainerekka? Eipä tästäkään ole hakemuksessa mainintaa.

Mistä on kyse?

Tampereella työssä käyvät ihmiset ajavat usein kotiin tai töihin joko Rantaväylän tai Läntisen kehätien kautta, koska kaksi suurta järveä kaventavat Tampereen läpikulkumahdollisuuksia.

Tampereen läntinen kehätie eli tie 3 on Pirkanmaan Ely-keskuksen arvion mukaan pääkaupunkiseudun ulkopuolella sijaitsevan Suomen ruuhkaisin tie. Siellä rytisee varsin usein.

Jos jompikumpi väylä, kehä tie tai Rantaväylän tunneli, menee tukkoon, ihmiset siirtyvät toiselle ja sekin menee tukkoon. Tampereen keskusta on ollut liikenneremonttien takia sekaisin, joten myös se menee tukkoon nopeasti. Tällöin myös bussien meno tökkii, kaikkien meno tökkii.

Päinvastoin kuin yleisesti luullaan, hämäläiset eivät ole liikenteessä hitaita tai kärsivällisiä jonottajia.

Tunneli on Tampereella yhä arka asia, koska sen tulosta käytiin lihava riita. Tunnelista ja uudesta ratikasta on tehty myös syntipukkeja kaikille Tampereen liikenneongelmille, vaikka kolareita ja ruuhkia on ollut myös aiemmin.

*******************

 

Kohtuuhintaiset asunnot eivät alueelle onnistu

AL uutisoi 10.2.2021; jo toinen kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen hanke kaatui Ranta-Tampellassa – ”Emme saaneet hanketta puristettua sellaisiin taloudellisiin raameihin, että se olisi toiminut.” Kovan rahan myynti käynnistyi 2014

Edullisia vuokra-asuntoja suunnitteli alueelle kaksi toimijaa: Tampereen opiskelija-asuntosäätiö Toas ja Setlementtiasunnot yhteistyössä Skanskan kanssa.

Valtuusto edellytti Ranta-Tampellaan kohtuuhintaista vuokra-asumista, mutta sen toteutuminen näyttää olevan vaikeaa. Kolmesta hankkeesta kaksi on nyt kaatunut kalliisiin rakennuskustannuksiin. Yhdelle tonteista pohditaan nyt kaavamuutosta.

Valtuuston edellyttämä tavoite kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista Tampereen keskeiselle uudelle asuinalueelle Ranta-Tampellaan on osoittautunut hankalaksi. Yksi projekti on jo kaatunut. Muiden kohtalo on auki.

Ranta-Tampellan toinenkin, edullisten vuokra-asuntojen hanke on peruuntunut.

Hanke oli yhteinen rakennusliike Skanskan kanssa. Skanskan tonttikokonaisuuteen oli tulossa sekä vapaarahoitteista että korkotuettua, kohtuuhintaista asumista.

AL 30.7.2020 Yksi Ranta-Tampellan isoista talohankkeista kaatui 2,5 vuoden neuvottelujen jälkeen: ”Totesimme, että pitää viheltää peli poikki” – myös kaksi muuta hanketta epävarmoja, tästä on kyse

Tampereen vuokratalosäätiö (VTS) ja Kotilinnasäätiö luopuivat omasta hankkeestaan.

Harmittaa, toisaalta tämä oli jo nähtävissä 2013 päätösvaiheessa.

*******************

 

Hoidon ja ylläpidon kustannusten jako

Tämän tästä ilmoitetaan, että tunnelin putket vuorotellen suljetaan huoltotöiden ajaksi. Huolto- ja korjauskulut jakaantuvat oheisen taulukon mukaan.

  Tiehallinto Tampereen kaupunki
Tierakenteiden uusiminen
(päällystäminen ja ajoratamerkinnät)
100 %
0 %
Tunnelin hoito (harjaus + pesu)
100 %
0 %
Liikenteen hallinta: hoito ja ylläpito ja käyttö (muuttuvat opasteet + Liikennekeskus)
33 %
67 %
LVIS-järjestelmän hoito
100 %
0 %
LVIS-järjestelmän ylläpito
33 %
67 %
Energia
100 %
0 %
Tunnelin pintarakenteiden uusiminen
33 %
67 %
Muut varusteet (kaiteet, liikennemerkit)
100 %
0 %

 

Tunneliin piti tulla nopeudenvalvontakamerat - mutta ei tullutkaan

Pieleen mennyt hankinta lykkäsi Tampereen Rantatunnelin keskinopeusvalvontaa jälleen (AL 5.7.2019) – ”Harmillisesti nämä venyvät ja vanuvat”

Tampereen Rantatunnelin nopeusvalvonta nousi keskusteluun pian sen jälkeen, kun Rantatunneli avattiin liikenteelle marraskuussa 2016. Tunneli on nyt ollut avoinna kaksi ja puoli vuotta, mutta automaattivalvonnasta ei ole tietoakaan.

Edellinen aikataulu keskinopeusvalvonnan käyttöönotolle oli kuluvan vuoden aikana, mutta aikataulu ei tule pitämään.

Takkuavan hankkeen taustalta löytyy useita tekijöitä, joita ovat esimerkiksi laitteiden vähäinen saatavuus sekä mönkään mennyt hankinta.

Kamerat tulivat tammikuussa 2021.

 

2019


2018

 

Tunneli on valmis

Tunneli valmistui 2018 hankesuunnitelman mukaisesti aikataulussaan. Rantatunnelin viimeisen päällystekerroksen tekemiseen käytettiin miljoona euroa (1,0 milj. euroa)

Rantaväylän tunnelin viimeistelytöihin varattiin 1,5 miljoonaa euroa, mutta investointimenot toteutuivat noin 0,5 milj. euroa vuosisuunnitelmaa pienempänä. Rantaväylän tunnelin rakentamisen eduskunnassa ja kaupunginvaltuustossa hyväksytty tilausvaltuutus on 200 milj. euroa. Tunnelin lopullisen rakentamiskustannuksen arvioidaan olevan noin 197 milj. euroa.

*******************

 

Liikenteen joustavuus

Jo tunnelin suunnittelun alkuvaiheessa toin esiin liikennevalojen käytön liikenteen ohjaamisessa. Samoin ratikan suunnittelussa nostettiin esiin liikennevaloilla tapahtuva autoliikenteen tahallinen vaikeuttaminen.

Nyt sekin on sitten todistettu, (AL 11.3.2019) että liikennevaloilla voidaan edistää liikenteen sujuvoittamista. Ja käänteisesti, valoilla voidaan myös vaikeuttaa liikenteen sujumista. Pieni muutos lopetti Rantatunnelin päivittäiset sulut ja jättiruuhkat lähes kokonaan

Nyt se on ELY-keskuksen virkamiehen suulla todistettu, että resepti oli yksinkertainen: Vaitinaron risteyksen liikennevalot näyttävät nyt ruuhkatunteina Tampereen suunnasta tuleville vihreää valoa kerralla viisi sekuntia aikaisempaa pidempään.

Usein yksinkertaiset toimet ovat nopeita ja kustannustehokkaita.

Kirjoitin jo 2013 kesällä rantatunnelihankkeen ollessa kiivaimmillaan, kirjoitin sivulle , että pitäisi kirjoittaa kaksi kirjaa.

Ensimmäinen "Tamperelaiset liikenneruuhkat kautta aikojen". Valitettavasti kirja sijoittuisi kirjasarjaan "Maailman ohuimmat kirjat", koska siihen ei montaa sivua saa. On todella vaikea kirjoittaa ruuhkasta, jos liikenteessä on muutama auto jonossa ja joutuu liikennevaloissa olemaan aamuin illoin jonkun minuutin. Tätä sanotaan normaaliksi kaupunkiliikenteeksi.

Jos tiellä on useamman sadan metrin pysähtynyt jono, syy löytyy poikkeuksetta ratin ja etuistuimen välistä, harvemmin tiestä tai sen välityskyvystä.

Toinen kirja onkin jo paksumpi. "Tunneli, kansiareena ja katuratikka, utopistiset hankkeet - oikotie Tampereen vararikkoon". Aineistoa on jo riittävästi ja lisää tulee. Lisäksi mukaan otetaan kassakaapeissa oleva aineisto, niin hyvä siitä tulee.

Toimittajat ja kynäilijät, jäsentelemään teosta. Veikkaisin, että tästä kirjasta tulisi Tamperelaisten keskuudessa varsinainen bestseller.

Ei, en missään tapauksessa halua olla ilkeä. Saatte lupani vapaasti käyttää kirjojen nimiä.

*******************

 

Jotain tarttis tehrä - Vaitinaron liittymälle (Nokian tien risteys)

Rantatunneli ei meinaa millään pysyä auki Tampereella. Tunneli on sulkeutunut automaattisesti jo neljä kertaa iltapäivän aikana. Autoilijoita on yksinkertaisesti niin paljon liikkeellä, että tie ei vedä länteen päin ja tunneli sulkeutuu. Pienikin peltikolari saa aikaan yhden seisokin, mutta muissa kolmessa ei ollut edes minkäänlaista onnettomuutta syynä. Mitä kolarit eivät tuki, sen tekee Vaitinaron vetämätön risteys.

Rantatunneli on suljettu tänä syksynä jo yli sata kertaa (12.11.2018, ennätyspäivänä se suljettiin 16 kertaa – syynä on lyhyt tieosuus, jonka kapasiteetti on aivan äärirajoilla

Tampereen Rantatunnelin länteen vievän B-tunnelin liikenne on tökkinyt tänä syksynä pahasti. Pienikin sumu voi aiheuttaa pahat jonot. Tunneli itsessään vetäisi, mutta Paasikiventien maanpäällisten osien ja Vaitinaron liittymän välityskapasiteetti on äärirajoilla. Vaitinaron liittymässä valtatie 12 kääntyy kohti Nokiaa. Autoilijan nopein keino selättää ruuhkat on välttää rantaväylää arkisin kello 15.30–17.00.

Tämä ongelma tuotiin julki jos tunnelin suunnitteluvaiheessa, että ruuhkat siirtyvät etäämmälle. Samanaikaisesti olis pitänyt hoitaa kuntoon myös tärkeät liittymät.

*******************

 

Liikenneviraston Rantatunneli-hanke on valittu maailman parhaaksi!

Tampereen Rantatunneli-projektin johtaminen (Tamperelainen 31.10.2018) voitti jättikokoisten hankkeiden sarjan IPMA:n kilpailussa. IPMA Global Project Excellence Award myönnetään projektin johtamisen huippuosaamista osoittaneelle hankkeelle.

Rantatunneli-hanke kilpaili mega-kokoisten projektien kategoriassa. Kategorian muut finalistit olivat Kiinasta, Venäjältä ja Kazakstanista.

Allianssimallilla toteutetusta Rantatunneli-hankkeesta tuomaristo nosti esiin muun muassa seuraavia menestystekijöitä: Projektia ohjasivat arvoina johtajuus, innovatiivisuus ja läpinäkyvyys. Projektijohto toimi roolimallina, sidosryhmät olivat läsnä kaikilla tasoilla. Henkilöstöstrategiana oli epäonnistumisen salliminen sekä innovatiivisuutta tukeva ote. Toimiva Big Room -työskentely. Korkea asiakastyytyväisyys, alkuperäistä aikataulua nopeampi toimitus ja sitä seuranneet kustannussäästöt. Haastava hanke oli huomattavan paikallisen huomion kohteena ympäristö- ja turvallisuusasioissa.

"Alkuperäistä aikataulua nopeampi toimitus", niin, miten lienee tuon hankkeen nopeuden kanssa? Tampereen vuoden 2018 talousarviossa, tunnelia varten varattiin varoja, lopullisen asfalttikerroksen laskemista varten. Hanke siis pysyi aikataulussa.

"Seuranneet kustannussäästöt", hanke meni pitkäksi n. 15 milj. euroa. Selityksinä, tehdyt laajennusmuutokset! Tunnelia varten varattiin vuodelle 2018 0,5 milj. euroa, mutta talouskatsaus 1-4/2018  ennustaa, että tunnelin nettoinvestointimeno on 1,5 milj. euroa.

Onnittelut joka tapauksessa kunniamaininnasta!

*******************

 

Pienikin vika tunnelissa heijastuu pitkälle

Rantatunnelin sähkökeskuksessa kärähti (AL 14.9.2018) pe 14.9.208 iltapäiväruuhkan aikaan. Tampereen liikenne meni täysin sekaisin. Työmatkaliikenne ruuhkautui tunnelin lisäksi kehäteillä, Tammelassa ja Kalevassa. Myös bussiliikenne viivästyi pahasti. Tunnelin sulkeminen on häirinnyt pahasti liikennettä myös keskustassa. Esimerkiksi Lapintie oli pahasti ruuhkautunut keskustan suuntaan. Myös Satakunnankadulla ja Peltokadulla oli pitkä autojono. Tunnelin sulkeminen vaikutti liikenteeseen pitkälle Kalevaan asti. Autojono keskustan suuntaan ulottui kello  Taysiin asti.

Myös lähiliikenteen bussit ovat monin paikoin pahasti myöhässä.

Harmittavia tapauksia. Tuovat mukanaan myös vaaratilanteita, kun hermonsa menettäneet autoilijat tekevät omia ratkaisujaan, oikomalla sieltä mistä pääsevät. Onneksi tällaisia sattuu harvoin.

*******************

 

Tampereen talouskatsaus 1-4/2018 poimittua

Rantatunnelin ja laajuusmuutosten kokonaiskustannusennuste yhteensä on 197,9 milj. euroa, josta Tampereen kaupungin osuus on noin 133 milj. euroa. Ennuste sisältää arvion kustannusten noususta ja mahdollisista bonuksista. Vuonna 2018 tehdään tunnelin viimeinen päällystekerros sekä varaudutaan mahdollisiin korjauksiin.

Tunnelia varten varattiin vuodelle 2018 0,5 milj. euroa, mutta talouskatsaus ennustaa, että tunnelin nettoinvestointimeno on 1,5 milj. euroa.

 

Tampereen vuoden 2017 tilinpäätöksestä poimittua

Rantaväylän tunnelin rakennustyöt valmistuivat syksyllä 2017. Tunnelihankkeen valtatien 12 viimeisen päällystekerroksen toteutus siirrettiin vuodelle 2018, jolloin tunnelihankkeelta säästyi 1,3 milj. euroa vuosisuunnitelmaan verrattuna. Rantaväylän kokonaiskustannuksen ennustetaan toteutuvan noin 198 milj. euron suuruisena.

Vuonna 2017 tunnelin rakentamiseen käytettiin 8,268 milj. euroa.

*******************

 

Onko rantatunneli hintansa väärti?

AL 6.5.2018 uutisoi, että Ranta-Tampella tuo Tampereelle kymmeniä miljoonia ja summa on suurempi kuin aluksi arvioitiin – Näin rantatunnelin rahalliset tavoitteet ovat täyttyneet!

Konsernijohtaja Juha Yli-Rajala arvioi, että marraskuussa 2016 käyttöön otetun tunnelin tavoitteiden toteutuminen on osin jo arvioitavissa hyvin. Rantaväylän tunnelin rakentamisen loppuyhteenveto esiteltiin Tampereen kaupunginhallitukselle ma 7.5.2018.

Loppuyhteenvedon esittäminen sai vauhtia, kun jatkovalituksessani vuoden 2016 lisätalousarviosta, nostin esille tunnelin kustannusten ylitykset sekä kirjasin maininnan, että "Rantaväylän tunnelihankkeesta ei ole esitetty loppulaskelmaa, jossa olisi eriteltynä hankkeen saamat valtion osuudet, lainoitus sekä menot, jne." Hyvä, jotain saanut aikaan.

Alunperin tunnelin kustannusten piti olla 149 milj. euroa, rakentamispäätös saatiin 185 milj. eurolla. Siitäkin hinta vielä nousi. Rantaväylän tunnelin rakentamisen kokonaiskustannuksen ennustetaan toteutuvan noin 198 milj. euron suuruisena. Kustannusten jako valtion. 1/3 ja Tampere 2/3. 

Miten tuo tuottopuoli on kehittynyt? Esimerkiksi Ranta-Tampellasta saatavia maanjalostustuloja on laskettu olevan 81,7 miljoonaa euroa.

Rantaväylän tunnelin rakentamisen loppuyhteenvedon esittelevä konsernijohtaja Juha Yli-Rajala arvioi päätösesityksessään, että marraskuussa 2016 käyttöön otetun tunnelin tavoitteiden toteutuminen on osin jo arvioitavissa hyvin.

Hän viittaa arvioissaan myös Liikenneviraston helmikuussa julkaisemaan Rantatunneli – arvoa rahalle -arviointiraporttiin allianssimallilla toteutetusta hankkeesta. Tuloja ennustettua enemmän

Ranta-Tampellasta saatavat maanjalostuksen tulot ovat yhteenvedon mukaan 81,7 miljoonaa euroa. Tästä on tontinmyyntituloja 53,7 miljoonaa euroa, josta 5,5 miljoonaa on vuokrattujen tonttien pääoma-arvoa.

Rakennusyritys YIT:n maksaman maanvaihdon väliraha on yhteenvedon mukaan 4,8 miljoonaa ja YIT:n maksama maankäyttösopimuskorvaus 23,2 miljoonaa.

Ranta-Tampellan maanjalostustulot ovat yhteenvedon mukaan pääosin joko jo toteutuneet tai sopimuksin sovittu.

–Kokonaisuutena kaupungin saamat maanjalostuksen tulot Ranta-Tampellasta ovat 6,6 miljoonaa euroa suuremmat kuin 2013 ennustettiin, Yli-Rajala kertoo.

Nettokustannus lähellä ennustettua

Kokonaisuutena kaupungin investointien nettokustannus on yhteenvedon mukaan lähellä vuonna 2013 tehtyä ennustetta. Kaupungille aiheutuneet tunnelin väylä- ja infrakustannukset ovat yhteensä 181 miljoonaa.

–Kaupungin maanjalostukset tulot ovat 103 miljoonaa, joten investointien nettokustannus on 78 miljoonaa. Arvio vuonna 2013 oli 68 miljoonaa, Yli-Rajala kertoo.

Pientä sormiharjoittelua; investointikustannukset/tunnelin pituus metriä, 181 milj. euroa / 2300 m = 78695,65 €/m. No, jos nettokustannuksiksi jäi 78 milj. euroa, niin metrihinnaksi tulee 37826,09 €/m.

Tunnelin luvattiin työllistävän kovasti. Työllistikö luvatusti, siinäpä kysymys? Yhteenveto kertoo, että VTT:n vuonna 2013 tekemässä arvioinnissa pitkän tunnelin työllisyysvaikutuksiksi arvioitiin rakentamisaikana noin 11 000 henkilötyövuotta. Tähän sisältyy tunnelin, muun infran ja talonrakentamisen henkilötyö.

Varsinainen tunnelin rakentamisen vaikutus oli yhteenvedon mukaan 830 henkilötyövuotta.

Tavoitteiden toteutumista arvioidaan eri kulmista vielä pitkään. Jaa-a, rakentamaan olisi päässyt rantaan ilman tunneliakin. Ranta-Tampellaan muutto on pääasiassa kaupungin sisäistä muuttoa, joten ei mainittavaa kokonaisverotulojen lisäystä.

Mutta, joka tapauksessa tamperelaisilla on tunneli. Tosiseikka on, että poikittaisliikenne tunnelin kautta on nopeutunut. Muut häiriöt liikenteessä vaikuttavat myös liikenteen sujuvuuteen tunnelissa.

*******************

 


2017

Torsoon rantatunneliin Näsikallion eritasoliittymä

Kuten muistamme, rantatunnelista jätettiin kustannussyistä Näsikallion eritasoliittymä pois. Ilman liittymää keskustaan päin tunneli on torso. Liikenteen välittäjän tunneli toimii odotetulla tavalla.

(AL 30.10.2017) Tampereen kh on saanut tilannekatsauksen Näsikallion eritasoliittymän suunnittelijoilta. Näsikallion liittymästä kaupunkiin johtava maanalainen väylä on nimetty Amuritunneliksi.

Liittymän ja Amuritunnelin suunnittelu ja rakentaminen maksavat arviolta 43 miljoonaa euroa. Huh, huh.

Kunkun parkki ja Amurin tunneli ovat kytkyssä yhteen. Kunkun parkkia ei pystytä suunnittelijoiden mukaan toteuttamaan kaupunginhallituksen aiemmin linjaamalla tavalla ilman eritasoliittymästä rakennettavaa ajoyhteyttä. Amuritunnelista on kaksi vaihtoehtoa, joista toisessa uuteen tunneliin tulisi kaksi maanalaista liikenneympyrää.

Näsikallion kiertoliittymän ja Amuritunnelin yleissuunnitelma on tulossa hyväksyttäväksi vuoden 2018 alussa. Asemakaavaehdotus voisi  valmistua 2018 vuoden aikana. Rakentamaan päästäisiin poliittisten päätösten ja kaavakäsittelyn jälkeen ehkä 2020-luvun puolella.

*******************

 

 

 

 

 

 

***********

 

Tampereen kaupungin talous- ja toimintaraportti 8/2017.

Rantatunnelin ja laajuusmuutosten kokonaiskustannusennuste yhteensä on 198,7 milj. euroa, josta Tampereen kaupungin osuus on noin 133 milj. euroa. Ennuste sisältää arvion kustannusten noususta ja mahdollisista bonuksista. Vuoden 2017 menojen ennustetaan toteutuvan 1,0 milj. euroa talousarviota pienempänä, koska viimeinen päällystekerros siirrettäneen vuodelle 2018.

No, aika "hyvin hyvin" kustannukset kurissa. Ylitystä vain 7,5 prosenttia. Kaikki on suhteellista. Allianssin kaikki tekevään voimaan vannottiin, mutta jos kustannukset sopivasta laskettiin liian alas, niin ylitykselle löytyy looginen selitys.

Vuoden 2018 talousarviossa esitetään tunnelille vielä 0,5 milj. euroa. Jokohan sitten olisi kaikki "kukkapurkit" paikallaan? Epäilen!

***********

 

Tunnelihanke valmistuu

Tunnelihanke valmistuu pikkuhiljaa. Rantatunnelin Naistenlahden liittymän viimeinen keskeneräisenä ollut ramppi avataan liikenteelle. Joitakin "kukkapurkkien" asetteluja vielä vaatii, näin kerrotaan.

Sitten näkyviin hankkeen taloudellinen loppulaskelma, eriteltynä hankkeen välittömät ja välilliset kulut.

Hanke valmistui suunniteltua aikataulua nopeammin. Ei sen vuoksi, että työt olisivat edenneet joutuisammin, vaan, koska aikataulu oli varmuuden vuoksi laadittu sopivan väljäksi. Näin saatiin näyttämään oikeutus bonuksen maksuun. Hämeenlinna HaO tutkii vielä, oliko viimevuoden lisätalousarvio lainmukainen. Lisätalousarviota perusteltiin mm. töiden etenemisellä ja bonuksen maksulla.

Hyvä juttu, yksi liikenteen helpottaja on saatu käyttöön. Rakennusliikkeet yhtyvät varmasti kiitoksiin!

***********

 

Uusia ajoreittejä ja nopeusvalvontaa

Tunnelissa pitäisi ajaa 60 kilometrin tuntinopeudella. Tosiasia on, että siellä ajetaan huomattavia ylinopeuksia. Alunperin suunnitelmissa oli laittaa tunneliin keskinopeusvalvontajärjestelmä, mutta se on viivästynyt

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/poliisi-haluaisi-jo-paasta-kokeilemaan-tampereen-rantatunnelin-keskinopeusvalvontaa-toteutunee-vuonna-2018-200271678/

Uusia ajoreittejä tulee hankkeen edetessä. Helpottaa liikkumista tunnelin itäpäässä keskustaan ja keskustasta pois.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/merkittavia-muutoksia-liikenteeseen-tampereen-rantatunnelin-itapaassa-uudet-ajovaylat-kayttoon-tanaan-tassa-tiivis-ohje-200251187/

***********

 

Rantatunnelihanke valmistuu pikkuhiljaa

Tampereen Rantatunnelin kiertoliittymät ja rampit valmistuvat kesän aikana. Koko työ on valmis syys- lokakuussa. Rantatunnelin rakentaminen alkoi vuonna 2013.

Rantatunnelin kiertoliittymät ja rampit valmistuvat kesällä. Koko työmaa on valmis vähän etuajassa jo syys- lokakuussa. Aikaa olisi marraskuun loppuun asti. Ei enää puhuta tunnelin ennenaikaisesta valmistumisesta.

Heinäkuun alussa valmistuvat Naistenlahden pohjoinen kiertoliittymä ja rampit 3 ja 4. Niitä pitkin pääsee ajamaan muun muassa Ratapihankadulle ja Tampellan suuntaan.

Naistenlahden eteläinen kiertoliittymä ja Hervantaan päin menevää ramppia pääsee ajamaan elokuussa.

–Ei ole tiedossa mitään, mikä viivästyttäisi töitä, sanoo rakentamisen aluevastaava Jari Humalajoki Rantatunnelin allianssista. Ei pitäisikään olla ongelmia, koska työmaa on jo kestänyt 3½ vuotta.

Tunneli nopeuttaa Tampereen läpiajoliikennettä, mutta kokonaisuudessaan se on torso, koska liittymä keskustaan puuttuu.

***********

 

Tunnelissa ongelma, johon ei osattu varautua?

AL 21.4.2017. Tunneli on ollut käytössä n. ½ vuotta. Nyt pöly on yllättänyt tunnelin rakentajat. Se kiusaa lähitienoon asukkaita, tunkee autoon sisälle. Rantatunnelin puolivuotishuolto alkaa, mutta katupölyn keräytymiseen ei osattu varautua. Sisään- ja ulosajoaukkojen liepeillä leijailee sankka pölypilvi, ja sisällä tunnelissakin näkyvyyttä heikentää tuhkanharmaa ilma.

- Pölyn keräytymistä tunneliin ei osattu ottaa huomioon näin isona kysymyksenä, johtaja Juha Sammallahti Pirkanmaan Ely-keskuksesta tunnustaa. No, voi hyvä sylvi, mikä vastaus.

Pölyn kimppuun on käyty pesemällä tunneliputket noin kerran kuussa. Ensi viikolla tunnelissa alkaa sen historian ensimmäinen puolivuotishuolto, jolloin pesut tehdään tavallistakin perusteellisemmin.

Tunneli syö sähköä vuodessa noin 300 000 euron edestä. Huoltokulujen suuruus on vielä avoin, koska oikeaa huoltotasoa vasta haetaan. Eipä taida millin huoltokulut vuodessa olla kaukana?

Tunnelin läpi ajaa vuorokaudessa noin 33 000 ajoneuvoa. Tunneli käy siis puoliteholla, sillä sen välityskapasiteetti on 70 000 autoa päivässä. Mitä siitä valitatte, eihän sitä viimekädessä ruuhkien vuoksi rakennettukaan!

***********

 

Rantaväylän yllättävä sulkeminen

Tunnelin käyttöön liittyvien huoltokatkojen lisäksi alkaa tulla myös muita, yllättäviä käyttökatkoja. (AL 14.2.2017) Viimeksi automatiikka sulki tunnelin ma 13.2. ja ti 13.2.2017 välisenä yönä. Tapahtumat saivat alkunsa automaattisen sammutusjärjestelmän putkirikosta. Putki oli alkanut vuotaa, paineen aleneminen oli aiheuttanut hälytyksen ja automatiikka oli sulkenut tunnelin.

Lisää tietoa tulevista sulkemisista on luettavissa täältä.


2016

 

Rantatunneli toi keskustaan ruuhkat

Perussuomalaiset osasivat jo 2013 kertoa tulossa olevista ruuhkista. Mutta heitä ei uskottu.

(AL 30.2012.2016) Tampereen keskustan ruuhkat ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Rantatunneli avattiin marraskuussa. Esimerkiksi Satakunnankadulla vuorokautinen liikennemäärä on noussut 4 000 ajoneuvolla, 16 000:sta 20 000:een ajoneuvoon.

Ruuhkat pahenevat entisestään, kun raitiotien rakennustyöt asematunnelissa ja Hämeenkadulla alkavat ensi keväänä.

Hieman keskustan liikennettä voi sujuvoittaa se, jos Lapintien ja Satakunnankadun risteykseen saadaan liikennevalojen tilalle kiertoliittymä. Jos kiertoliittymä päätetään tehdä, valmista voi olla vasta vuonna 2018.

Tampereen keskustassa tuskin kärsittäisiin nyt liikenneruuhkista, jos Näsinkallion eritasoliittymä olisi rakennettu Rantatunnelin yhteyteen. Liittymän jätti pois Rantatunnelin rakentamissuunnitelmista Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto kokouksessaan 4.10.2010, vaikka projektinjohtaja Mauri Eskonen varoitti ruuhkista selvin sanoin.

Suunnittelujaosto kuitenkin päätti kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Riitta Koskisen ehdotuksesta , että Näsinkallion liittymävaihtoehdon suunnittelu merkitään vain tiedoksi. Erkki Axénin (kok.) esityksestä päätöstä täydennettiin vielä, että jos tunneli rakennetaan, liittymiin kannattaa varautua kaavoituksessa.

Suunnittelukokouksen päätös pohjasi linjaukseen, jonka kaupunginvaltuuston XL-ryhmä eli kokoomus, RKP, vihreät, keskusta, kristillisdemokraatit ja sitoutumattomat oli tehnyt edeltävällä viikolla; Näsinkallion liittymästä tulee liikaa lisäkustannuksia, eikä siihen ole nyt varaa. 

Lieneekö osasyy se, että rakennusliikkeet eivät olisi saaneet haluamaansa tonttimaat, jos tunneli olisi jäänyt rakentamatta. Mene ja tiedä!

He päättivät

Tampereen kaupunginhallituksen suunnittelujaosto päätti 4.10.2010 jättää Näsinkallion eritasoliittymän rakentamisen odottamaan, päätöksentekijöinä olivat puheenjohtaja, pormestari Timo P. Nieminen (kok.) sekä jäsenet Mikko Kriikku (kesk.), Hanna Tainio (sd.), Erkki Axén (kok), Jari Heikkilä (vas), Riitta Koskinen (kok.) ja Niina Rissanen (vihr.).

***********

 

Tunnelin rakentajana ollut Lemminkäinen on sopinut 10 kunnan kanssa asfalttikartelliasiassa (Taloussanomat 7.11.2016)

 

Kunnat ja Lemminkäinen ovat sopineet, etteivät kunnat valita hovioikeuden asfalttikartellia koskevasta päätöksestä. Tällöin hovioikeuden päätös jää lainvoimaiseksi. Helsingin hovioikeus antoi lokakuussa päätökset asfalttikartelliin liittyvistä vahingonkorvauksista. Tampereen, Turun, Lappeenrannan, Iisalmen, Oulun, Sodankylän ja Siilinjärven osalta kanteet hylättiin. LIeneekö Tampere sopimuksen tekijöiden joukossa, kun menetti 3 milj. euroa

Lemminkäinen on toistaiseksi sopinut Imatran, Joensuun, Jyväskylän, Kouvolan, Kuhmon, Lappeenrannan, Lieksan, Naantalin, Raision ja Äänekosken kanssa. Osa sovinnoista pohjautuu kuntien tekemiin sovintotarjouksiin ja osa Lemminkäisen kunnille tekemiin sovintotarjouksiin.

Lemminkäinen on tehnyt hovioikeuden päätöksiä vastaavan sovintoesityksen kaikille kuntakantajille. Rakennuslehti on tehnyt avaavan kirjoituksen aiheesta

Suomessa kartelliyritysten johtajia ja omistajia ei siis ole nähty linnassa vaan linnanjuhlissa. Kartelliin osallistuneiden tai siitä tietoisten virkamiesten mahdollista virkavastuuta ei päästy mittaamaan, koska eiväthän he osallistuneet mihinkään rikolliseen toimintaan..

Laittaa miettimään tuota kytkentää tunnelirakentamisen ja Lemminkäisen osalta. Kartellikanne on ollut jo silloin vireillä, kun tunnelin rakentajaa valittiin. Taitamatonta toimintaa Tampereen osalta, ei voi muuta sanoa. Vastuullisia ei löydy, näinhän se menee.

***********

 

Tunneli avautui 15.11.2016

Kuten em. ilmoituksessa kerrottiin, iltapäivällä oli kaupungilla valtaisat ruuhkat. No, tietysti sitä oli paljon uteliaita katsomassa, miten homma pelaa.

Kuten alunperin uumoiltiinkin, ruuhkat siirtyivät tunnelin suuaukkojen ja ensimmäisten liikennevalojen välille. Mutta varmasti hieno tunneli. Norrmi kamaa.

Sitten päästään rakentamaan täydellä teholla Ranta-Tampellaa. Tässä syy, miksi tie piti laittaa kulkemaan maan alla.

Ilmoittauduin aikoinaan YIT:N postituslistalle, joten sieltä tulee aika-ajoin tietoa ja tarjouksia uusista kämpistä. Pitää lotota enemmän, että olisi kapitaalia muuttaa rantaan.

 

HS uutisoi 15.11.2016 ”Tunneli valmistui peräti puoli vuotta etuajassa, ja kustannuksetkin pysyivät kurissa.”

Pakko kommentoida. Kuten monessa muussakin asiassa, tässäkin toinen puhuu aidasta ja toinen aidanseipäistä. Ts. puhutaan tunnelista kun pitäisi puhua tunnelihankkeesta. Valtuusto päätti 16.9.2013 tunnelihankkeen toteutuksesta, johon sisältyi mm. kaksi maanalaista putkea, tunnelia.

Vaikka tunnelit otettiin liikennekäyttöön 15.11.2016, se ei tarkoita sitä, että koko hanke olisi valmis. Tampereen v. 2017 talousarviossa on vielä varattu 9,6 milj. euroa (netto) tunnelille (-hankkeeelle) viimeistelyä varten. Ts. työt jatkuvat, aikataulusta ei olla juurikaan edellä.

Sama kustannusten kanssa. Valtuusto vahvisti tunnelihankkeen tavoitehinnaksi 180,3 milj. euroa ja kustannusarvioksi 185 milj. euroa, josta tunnelin osuus oli 79 milj. euroa. Valtuusto ja valtio ovat myöntäneet lisätalousarvioissa yhteensä lisärahoitusta hankkeelle 15 milj. euroa. Kun otetaan huomioon, että Tampereen ensivuoden talousarvioon merkattu 9,6 milj. euroa on nettoinvestointi, br. n. 14,2 milj. euroa. Voidaan laskea, että tunnelihanke meni kustannusten osalta n. 30 milj. euroa ”pitkäksi”, eikä tässä ole niitä kuluja, jotka ovat kirjattu muille momenteille, koska tunneli vaati niiden toteuttamisen.

Ettei kannattaisi niin kauheasti hehkuttaa allianssin puolesta.

***********

 

Tampereen tiedote:

Paasikivenkatu ja Kekkosenkatu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä välillä Näsijärvenkatu - Naistenlahti

JULKAISTU 11.11.2016 10.40

 

Rantatunnelin avaamisen jälkeen Ranta-Tampellan asuinalueella ja Naistenlahden eritasoliittymän pohjoisosassa aloitetaan rakennustyöt, joiden vuoksi Paasikivenkatu-Kekkosenkatu (entinen Paasikiven/Kekkosentie) suljetaan välillä Näsijärvenkatu-Naistenlahti. Lisäksi Tampellan esplanadi suljetaan rautatiesillan kohdalla. Katuosuudet suljetaan 15.11.2016 alkaen. Tampellan alueelta ja keskustan länsipuolisilta alueilta suositellaan ajamaan rantatunnelin kautta erityisesti ruuhka-aikoina.

 

Tampellan alueelta länteen suositellaan ajamaan reittiä Lapintie - Pohjolankatu -Kalevan puistokatu- Kekkosentie. Lännestä ajetaan Tampellaan Naistenlahden liittymän kautta, josta pääsee Ratapihankadulle ja Lapintien kautta Tampellan alueelle. Ratapihankatu on ensivaiheessa vain yksisuuntainen etelän suuntaan.

Idästä Tammerkosken länsipuolelle suositellaan ajamaan rantatunnelin ja Santalahden eritasoliittymän kautta - Santalahdesta Paasikivenkadulle ja sieltä edelleen Sepänkadun tai Näsijärvenkadun kautta keskustaan. Myös keskustan länsiosista itään ajavien suositellaan käyttämään rantatunnelia – Sepänkadulta tai Mustalahdenkadun liittymästä Paasikivenkadulle ja sieltä rantatunneliin.

Idästä Kekkosentieltä pääsee keskustaan ennen rantatunnelia Parantolankadun ja Rauhaniementien kautta.

Jalankulun ja pyöräilyn reitti on käytössä suljetulla Paasikivenkadun ja Kekkosenkadun osuudella

Rantatunnelin käyttöönoton myötä valtatie 12 siirtyy tunneliin ja maanpäällinen väylä muuttuu Paasikivenkaduksi ja Kekkosenkaduksi. Paasikivenkatu ja Kekkosenkatu suljetaan ajoneuvoliikenteeltä Ranta-Tampellan ja Naistenlahden työmaiden takia, mutta kävely- ja pyörätie säilyy kadun pohjoisreunalla. Naistenlahdessa väylältä pääsee Kekkosenkadun yli Soukanlahdenkadulle.

Lisätietoja

Liikenneinsinööri
Jaana Kalliolaakso
puhelin 040 568 5913
 
Suunnittelupäällikkö
Ari Vandell
puhelin 040 564 4518

***********

Tampereen rantaväylä suljetaan 15.11.2016

Tuhansien autoilijoiden jokapäiväinen reitti keskustaan mutkistuu (AL 25.10.2016)  Idästä tulevien on etsittävä uusi reitti Tampellan alueen reitin sijaan. Lännestä päin tuleville ei ei niin suurta muutosta, jos käyttävät Sepänkadun tai Mustanlahden liittymää.

Mielenkiintoista nähdä, miten lähtee rullaamaan. Alunperinhän tunneli piti rakentaa ruuhkan poistajaksi.

***********

 

Uusi vaihe tunnelin rakentamisessa

Tunneli avattiin (AL 2.10.2016)  Tampereen päivän kunniaksi yleisölle ensimmäistä kertaa. Virallisesti Suomen pisin maantietunneli otetaan autoilijoiden käyttöön marraskuussa ja sunnuntain tapahtuma onkin ainoa kerta, kun tunnelin pääsee tutustumaan jalan tai pyörällä.

***********

 

Varmuuskerroin auttoi - tunneli valmistuu etuajassa

Pidelkää hatusta kiinni. Allianssin projektijohtaja Esko Mulari on kieltämättä vitsimiehiä. Hänen mukaan mukaan tunneli valmistuu etuajassa, myös tavoitebudjetti on itse asiassa alitettu. Sallikaa selkäkeikkanaurut.

Tunnelihankesuunnitelman mukaan käyttöönoton piti tapahtua heinäkuun alussa 2016. Vuoden 2017 aikana parannellaan väyliä ja betonirakenteita ja viimeistely ja kukkapurkkien asettelut tehdään keväällä 2018. Kysymys, vaikka tunneli avataankin nyt liikenteelle, em. seikat huomioon ottaen tunnelihanke EI OLE valmis.

Siis, kuka huijaa ja ketä? Näyttää siltä, että valtuustoa on pahemman kerran vedätetty, mikä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta. Riittävän väljän aikataulun laatimisella mahdollistettiin, se, että voidaan vaatia palkkiota nopeasta suoriutumisesta.

Valtio ja kaupunginvaltuusto ovat myöntäneet hankkeelle lisärahaa 15 milj. euroa. Sitten ne kustannukset jotka ovat maksettu kaupungin muilta momenteilta, sitä oikeasti ei tiedä kukaan.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus ottaa lisätalousarvioon aikanaan kantaa. Kun katsoo Tampereen vastauksen (kh 26.9.2016) HaO:n pyyntöön asiakirjojen  toimittamisesta, vetää suupieltä hymyyn!

***********

 

Ranta-Tampellan arvoasunnot vietiin heti käsistä

Lähes kaikki asunnot varattu, näin uutisoitiin 12.9.2016 (AL).

Hyvä, jos saataisiin kaupunkiin uusia veronmaksajia eikä kysymyksessä olisi vain sisäistä muuttoa. Ennakkovaraukset ylittäneet odotukset. Hintahaarukka 363450 €  ja 3,4 milj. euron välillä.

***********

 

Tunneliviisaus käyttöön...??!

AL (8.9.2016) hehkuttaa pääkirjoituksessaan, että on otettava tunneliviisaus käyttöön ratikasta päätettäessä - vaikka nousikin. Huono ohje, ei pidä ottaa käyttöön missään tapauksessa.  

Tunnelin hinta nousi tällä tavalla;

2004/120 m€, 2008/143 m€, 2012/185 m€ ja päätettäessä 2013 tavoitehinnaksi tuli 180 m€. Keväällä 2016 haettiin lisärahoitusta 15 m€. Josta valtion osuutta oli 5 m€ ja Tampereen 10 m€. Tampereen osuudesta on valitettu Hämeenlinnan HaO:n, koska valtuustolle on syötetty virheellistä tietoa.

Em:n lisäksi tulevat ne piilokustannukset, jotka on maksettu muilta momenteilta. Näitähän ei koskaan saada selville, ei ainakaan helposti.

***********

 

Valtion budjetti 2017

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotusvuodelle 2017 julkaistiin 12.8.2016. Budjettikirjassa ei ole mainintaa Tampereen ratikasta eikä kansiareenasta. Ts. eivätkö hankkeet ole saamassa vuonna 2017 varsinaisen budjetin kautta valtion rahaa? Tunnelirahoitus v. 2017 oli aikaisempien päätösten mukaisesti 33 milj.euroa.

Miten tuo 33 milj.euroa kirjataan Tampereen vuoden 2017 talousarvioon? Laskennallisesti!? Tullaanko nämäkin rahot myöhemmin käyttämään ratikkahankkeen rahoitukseen? Ei kai tämä ole ollut tarkoituksena?

***********

 

Tunneli säästää - tunnelihanke vaatii lisää rahaa

Tunneliin vielä. YLE uutisoi 12.8.2016; "Länsimetrosta riidellään,

Rantatunneli valmistuu etuajassa selvitimme miten Tampereella onnistuttiin".

Kovasti artikkelissa vannottiin allianssin nimeen ja sen työskentelytavan voimaan. Kyllä varmasti on hyvä tapa, kun se toimii oikein. Pisti silmää seuraava kohta Ylen tekstiversiossa "Tampereella onkin syytä iloon, sillä Suomen pisimmän maantietunnelin arvioidaan valmistuvan kuusi kuukautta etuajassa. Myös rahaa on säästymässä. Alkuperäissuunnitelman mukainen 180,3 miljoonan euron budjetti alittuu todennäköisesti lähes miljoonalla eurolla." Tämä kerrottiin päivällä YLE:n uutisiissa, mutta ei enää illalla tv:n pääuutisissa. Välissä ehdin kommentoida asiasta YLE:n fb-sivulla. 180,3 milj.euroa on koko hankkeen tavoitehinta. Kustannusarvio oli 185 milj.euroa.

Jos aikataulu tehdään tarkoituksella riittävän väljäksi, niin siitä voi sitten nipistää kirimällä aikataulua. Tunneliallianssin yksi palkitsemiskriteeri on, nopeutettu aikataulu. Tuon 180,3 milj.euron alituksen hehkutus joutuu outoon valoon, kun kaupunginvaltuusto päätti 13.6.2016 lisätalousarviossa myöntää tunnelihanketta varten 10 milj.euroa. Valtio oli myöntänyt lisäbudjetissa aikaisemmin 5 milj.euroa. Ts. hankkeen kustannusarvio nostettiin 198 milj.euroon. Ai niin, pitää siis erottaa tunneli ja tunnelihanke! Kyllä allianssin ja kaupungin pojat osaavat. Lisäksi pitää laskea mukaan myös ne miljoonat, joita on maksettu hankkeen aiheuttamina muilta momenteilta.

Lisätalousarviossa 13.6.2016, korotusesityksestä; "Hankkeen kokonaiskustannukset ovat nousemassa 185 milj. eurosta 198 milj. euroon, mutta varsinainen tunnelin toteuttaminen on pysymässä hyvin tavoitekustannuksissa." Heh, he, eikö tunneli kuulukaan tunnelihankkeeseen?

***********

 

Tunneli pitää - ainakin savun

(AL 9.8.2016) Tuli testattua, tunneli pitää savun sisällään niin kauan kunnes se puhalletaan pois. Puolustusvoimien peräkärryllä tuotavalla savukoneella testattiin Rantatunnelin savunpoistojärjestelmää ja sen toimivuutta. Kerta ei ollut ensimmäinen, kun järjestelmä joutuu testiin, mutta ensimmäistä kertaa ne poistavat tunnelista ihan oikeaa keinotekoista savua. Hyvä, hyvä... Se vielä puuttuisi, että kalliosta löytyisi savun mentävä reikä. Silloin se olisi myös veden mentävä.

Savu pusketaan tunnelista pihalle Santalahden päästä. Savua ajetaan itäpäästä sisään tunnelin pohjoisemmille kaistoille. Testillä simuloidaan muun muassa tilannetta, jossa auto syttyy palamaan tunnelissa.

***********

 

Tunneli laitetaan tienaamaan!

(AL 2.8.2016) Rantaväylän tunneli aiotaan laittaa tienaamaan nopeusrajoitusten valvonnalla. Tunneliin on suunnitteilla keskinopeusvalvonta. Ajatuksena hyvä, voi tosin kääntyä itseään vastaan.

Miten valvonta toimisi? Auton rekisterikilpi luetaan, kun auto ajaa tunneliin sisään ja uudestaan auton tullessa ulos. Valvontajärjestelmä vertaa näiden kahden kuvan välillä kulunutta aikaa toisiinsa, saadaan nopeus, koska kameroiden välinen etäisyys toisistaan tiedetään. Jos ajoneuvo on järjestelmän laskelman perusteella ajanut ylinopeutta, kolmas kamera ottaa kuljettajasta kuvan. Kamerat sijaitsisivat tunnelin suuaukoilla.

Rekisterikilven lukevat kamerat ottaisivat kuvat infrapunavalolla, jotta kuljettaja ei häiriintyisi tunnelissa kuvan ottamisesta. Viimeinen kuva napataan tunnelin ulkopuolella salamalla ylinopeutta ajaneen tunnistamiseksi. Rekisterikilpien tiedot häviävät tietokannasta, kun auto on ohittanut toisen kamerapisteen ja laite laskenut mahdollisen ylinopeuden.

Valvonnan aloittaminen on kiinni siitä, milloin siihen tarvittava laitteisto saadaan hankittua. Arviolta siinä menee ensi vuoteen.

***********

 

Rantatunnelin avajaiset Tampere-päivänä

Rantatunnelin valmistumista (AL 7.7.2016) juhlitaan Tampere-päivänä 2.10.2016. Tunneli avataan tapahtumassa ensimmäistä kertaa kansalaisille. Vaikka kuinka tuodaan julki, että tunneli on valmis, niin tunnelihanke ei ole valmis. Siinä mielessä virheellistä uutisointia.

Lukijoilta oli useita kommentteja. Otan tähän erään:

Tunnelin työt eivät kestä päivänvaloa (10.7.2016 | 18:02)

”Sijaiskärsijöinä toimivat tunnelin päällä ja vieressä asuvat asukkaat varsinkin öisine meteleineen ja lattian tärinöineen. Näköjään näiden loppumisesta ei ole tietoakaan, koska kaupungista puuttuu demokratia. Mehän kaikki tiedämme, mitä se käytännössä tarkoittaa.

Allianssi Mulareineen on muuttanut tunnelin yö- ja viikonlopputyötaktiikkaa, joka nyt ei mistään älynväläyksestä kerro. Tunnelissa porataan/kuivatetaan pätkittäin ja välillä tulee syvä hiljaisuus. Iltaa ja yötä kohden alkaa suurin mekkala.

Aivan käsittämätöntä, että muusta kerrotaan, mutta ei viikonloppu- ja yötyöstä. Toki Mularin ensireaktiot asiaan olivat sellaiset, että asiasta pitää vaieta. Ovathan nämä lisärahoituksetkin ”unohdukset” ja ”ei meillä ole rahaa” sangen outoja, ainakin päivänvalossa".

***********

 

Sprinkler- eli sammutusjärjestelmä oli Aamulehdelle (17.6.) uutta

Heko, heko, tätä et ole ennen nähnyt: Tampereen Rantatunnelissa otettiin käyttöön Suomessa ainutlaatuinen laite!

Täältä katsomaan "ihmetyksestä" kertovaa uutisointia! Kyllä minä olen jo aikoja sitten nähnyt asennettuja springler-saamutusjärjestelmiä.

***********

 

Lisää rahaa tunneliin - perustelut ontuvat

Lisätalousarviopäätöksen 13.6.2016 liitteessä on taulukko, johon on listattu eri vuosille rantaväylän tunnelista aiheutuneita kuluja. Myös valtion osuudet ovat omalla rivillään. Viittauksissa on maininta;

Valtuustolle esitettiin että valtion kustannusosuus vuositasolla laskennallinen, 2012/0,4, 2013/3,0, 2014/18,5, 2015/26,8, 2016/11,1, 2017/5,2, 2018/0,2 (vuosi/milj. euroa). Kustannusarvio 61 milj. euroa ja sopimusvaltuus 66 milj. euroa.

Laki vain ei tunne talousarvion laadinnassa laskennallista menettelyä, vaan talousarvion laadinta perustuu todellisiin lukuihin. Ts. kaikki tiedossa olevat tulot ja menot on kirjattava talousarvioon.

Valtion tilitykset kaupungille toteutuvat erikseen sovitun aikataulun mukaan. Silloin pitää katsoa mitä Tampereen ja Liikenneviraston välillä on sovittu.

Tunnelin rakentamisen alkamisen viivästyessä n. vuodella, Liikennevirasto esitti sopimusmuutosta tunnelin rahoitusta koskevaan kohtaan. Tampereen kaupunginhallitus päätti, 23.6.2014 § 293, että Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston välisen sopimuksen ”Sopimus hankkeen ” ’Vt 12 Tampereen tunneli’ toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä” kohtaa 4 muutetaan siten, että Liikennevirasto maksaa kauppahintana jäljempänä sovitun osuuden hankkeen kustannuksista korottomana Tampereen kaupungille viimeistään vuosina 2015, 2016 ja 2017 ja että vuosittaiset maksuosuudet ovat seuraavat: – 5 m€ vuonna 2015, – 26 m€ vuonna 2016 ja loppuosuus hankkeen kustannuksista siten, että Liikenneviraston lopulliseksi rahoitusosuudeksi muodostuu 33 % (n. 30 m€) vuonna 2017”.

Tampereen kaupunginvaltuusto vahvisti 16.5.2016 vuoden 2015 tilinpäätöksen.  Siihen oli kirjattu, että rantaväylän tunnelin rahoitusosuutta (valtion osuus) nostetuksi 4,267 milj. euroa. Selvittämättä on, miksi ei ole nostettu täyttä 5 milj. euroa, johon on ollut oikeus. Samoin on selvittämättä, paljonko on nostettu rahoitusosuutta tänä vuonna tähän päivään mennessä ja paljonko aiotaan nostaa.

Kuntalain (2015) § 110.5 edellyttää, että kunnan toiminnassa ja taloudessa on noudatettava talousarviota. Laajuushankkeen toteuttaminen päätetyllä tavalla on perusteluiltaan kestämätön ja lain vastainen. Laajennustyöt ovat jo aloitettu ja edenneet pitkälle. Nyt haettiin valtuuston hyväksyntä, ”leimaus” jälkikäteen, jota ei voida pitää hyväksyttävänä menettelytapana.  

Epäselvää on myös, että mihin perustuu näkemys yhdyskuntalautakunnan mandaatista hyväksyä kustannuksiltaan (6,3 ja 0,6 milj. euroa) näin merkittäviä hankkeita ja täten ohittaa kilpailutus- ja hankintalain määräykset sekä valtuuston talousarviopäätösvalta, kuin myös ylittää talousarviossa oleva määräraha ja siten rikkoa sitovuusperiaatetta pysyä talousarviossa? Ja ennen kaikkea, ko. yhden toimijan suosiminen.

Vetoaminen vakaviin liikennehaittoihin on kestämätöntä, ottaen huomioon sen, että Tampereen keskustan alueella on meneillään isoja rakennustyömaita, mm. tunneli- ja Ratinan kauppakeskustyömaa, niin siitä huolimatta liikenne sujuu kohtuullisesti, vaikka Ratapihankatu ei ole käytössä. Allianssin piti säästää, mutta kuinka kävikään.

Tästäkin ja ratikan suunnittelurahasta sekä lisätalousarvion laadinnasta antaa Hämeenlinnan hallinto-oikeus ratkaisunsa aikanaan.

***********

 

Lisää tunnelin oheiskustannuksia

Ratapihankadun rakentamiseen on vahvistettu myös vanhan tavara-aseman siirto. Kh on tilannut Tampereen Infralta siirron enintään 1,6 milj. eurolla.

Tampereen Infra Liikelaitoksen johtokunta päätti 22.6.2016 § 67, kas kummaa, että tavara-aseman siirtourakoitsijaksi valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt Lemminkäinen Infra Oy 2 632 000 euron (0 % alv) urakkahinnalla.

Infran johtokunta on hyvin asian päällä. Kokouksessa tehtiin palautusesitys, koska hinta oli lähes kaksinkertaistunut. Esitys hävisi äänin 5-2. Mutta, asian esittelijä, vs. toimitusjohtaja Tietäväinen joutui muuttamaan valmistelutekstiänsä seuraavasti:

 ”Kokonaistaloudellisimman tarjouksen tehneen tarjoajan hinta ylittää selvästi hankkeelle kaupungin talousarviossa osoitetun määrärahan 1,6 miljoonaa euroa. Sopimuksen tekeminen edellyttää kaupunginvaltuuston myöntämää lisärahoitusta. Muussa tapauksessa hankinta on keskeytettävä.”

Päätös oli; että sopimus voidaan tehdä vain, jos kaupunginvaltuusto myöntää hankkeelle tarvittavan lisärahoituksen ja että hankinta keskeytetään, jos kaupunginvaltuusto ei myönnä hankkeelle lisärahoitusta.

Jep, rahoitus tulee vielä valtuustoon. Syytäkin, koska nämä ovat niitä hankkeen oheiskuluja, joita maksatetaan muilta kuin tunneliallianssin momentilta.

***********

 

Valtuusto siunasi lisärahat tunneliurakan laajennuksiin

Tampereen kaupunginvaltuusto myönsi 13.6.2016 äänin 42–25 valtuudet myöntää tunnelihankkeelle 10 milj. euroa lisää. Valtion osuus, 5 milj. euroa lisää, tulee valtion toisesta lisäbudjetista. Kuuleman mukaan demarileirissä kivistää.

Virkamiehiltä ja tunnelin kannattajilta kuultiin epäuskottavia selityksiä ja jopa uhkauksia, mitä seuraa, jos äänestätte väärin. Kokouksessa tuotiin esiin , että insinööritoimiston arvio 10-12 miljoonan puhdistusmenoista osui oikeaan, mutta kuluiksi laitettiin kuitenkin vain 2 miljoonaa. Näin varmistettiin hankkeen läpimeno valtuustossa 13.9.2013.

Tampereen v. 2015 tilinpäätös; "Pilaantuneiden maiden määrän kasvun ja ajomatkakustannusten lisääntymisen on arvioitu aiheuttavan hankkeen kustannuksiin yli 8 milj. euron ylityksen tavoitehintaan verrattuna". Monenlaista lukua liikkuu. Mitä pitäisi uskoa? Paikallislehti Tamperelainen näin.

Tampereen Rantatunnelin eritasoliittymien ja siihen liittyvän Ratapihankadun rakentaminen jatkuu keskeytymättä. Niinpä niin. Alempana olen kertonut mistä on kysymys.

 

Tieto rahoitusta vastaan tai puolesta äänestäneistä ei ole niin kiinnostava kuin se, että miten valtuutettuja kiinnostaa Tampereen rahojen käyttö.

Valtuustossa tehtiin ponsiesitys, että valtuustoon tuotaisiin kaikki tunnelin rakentamiseen liittyvät rakentamiskulut, myös sivu- ym. kulut. Yllätys, yllätys, suurinta osaa valtuutettuja asia ei kiinnosta. Melkoinen ristiriita, toisaalta sanotaan ettei saa tietoa, mutta kun tarjotaan mahdollisuutta tiedon saantiin se torjutaan! Tieto lisää tuskaa, kai sitten on helpompaa olla vain kauko-ohjauksella toimiva napinpainaja. Esitys hylättiin äänin 26 -38 - 3.

Kustannuksista halusivat tietää, valtuutetut;

Ps: Markku Forsberg, Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki, Heikki Luoto,  Ilmari Rostila ja Seppo Silvennoinen
Sdp: Aila Dündar-Järvinen, Anneli Kivistö, Anne Liimola, Jari Niemelä ja Inka Rinkari
Kesk: Timo Hanhilahti, Matti Järvinen, Laila Koskela, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen ja Timo Vuohensilta
Kok: Erkki Axén ja Antti Ivanoff
Vas: Anna Kontula ja Minna Minkkinen 
Rkp: Peter Löfberg
Kd: Leena Rauhala ja Satu Sipilä 
Tasi: Lasse Oksanen ja Yrjö Schafeitel
Skp: Jari Heinonen
AR: Aarne Raevaara,

Kustannuksista eivät halunneet tietää, valtuutetut;

Kok: Reetta Ahonen, Harri Airaksinen, Matti Heinivaho, Lauri Helke, Anna-Kaisa Ikonen, Aleksi Jäntti, Leena Kostiainen, Mikko Leppälahti, Jouni Markkanen, Ilpo Rantanen, Ilkka Sasi, Elina Sirén ja Irja Tulonen
Vihr: Väinö Friman, Olga Haapa-aho, Hanna Hakko, Satu Hassi, Hanna-Kaisa Heilimo, Anna-Kaisa Heinämäki, Maija Kajan, Jaakko Mustakallio, Kirsikka Siik ja Petri Siuro,
Sdp: Atanas Aleksovski,  Tarja Jokinen, Jukka Gustafsson, Ulla Kampman, Esa Kanerva, Sirpa Koivisto, Heini Lehtokangas, Johanna Loukaskorpi, Riitta Ollila, Pekka Salmi ja  Ilpo Sirniö
Vas: Mikko Aaltonen, Ulla-Leena Alppi, Kalle Hyötynen, Minna Minkkinen ja Sirkkaliisa Virtanen

Tyhjää äänestäneet, valtuutetut;

Kok: Matti Höyssä 
Sdpi: Seppo Salminen
Vas: Varpu Jutila
 

--------------

Hallinnollisesti mielenkiintoinen tilanne. Tunneliin pyydetään lisärahaa, vaikka tämän vuoden talousarvio ei ole tunnelirahoituksen osalta lainvoimainen. Valitin siitä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen joulukuussa 2015, koska siihen ei oltu laskettu mukaan valtion tämän vuoden budjetissa myönnettyä 26 milj. euroa täysimääräisen vaan vain 2,1 milj. euroa. Lisärahan pyynnössä ei myöskään ole huomioitu valtion budjetista tulevaa rahaa. Tulen tekemään tästä valituksen.

--------------

Kuntavaalit lähestyvät ja poliittisten irtopisteiden keruu on alkanut. Valtuustoryhmät olivat sopineet ennalta pormestarin vartissa, että kuka tekee minkäkin muutosesityksen. Salissa sitten yksittäinen valtuutettu lähti sooloilemaan, noudattamatta sovittuja pelisääntöjä. "Olenhan minä kunnanvaltuutettu, voin tehdä mitä tahdon!" Että, se siitä yhteisesti sovituista menettelytavoista.

***********

 

Vielä on paineita tunneliallianssilla

AL 27.5.2016. Tampereen tunneliallianssi ei täytä lupaehtoja. As. Oy Näsinpuiston edustajat kertovat, että pohjavesi on laskenut po. talon kohdalla alle ilmoitetun raja-arvon. Neuvottelut taloyhtiön ja allianssin välillä eivät onnistu!.

Onhan sitä kaikenlaista sattunut. Pitäisi allianssin tuntea vastuunsa, mutta takuuvarmasti yrittää luikerrella tästäkin pois. Kaikki ylimääräinen meno on poissa palkkiosta, kun kaikkea ei pysty siirtämään, hyvästä yrityksestä huolimatta,  tamperelaisten maksettavaksi.

***********

 

Valtio ja Tampere joutuvat kaivamaan kuvetta: Rantaväylän tunneli nielee vielä 15 miljoonaa lisää!

Kirjoitin ennen tunnelipäätöstä, että tavoitehinta tulee pettämään (AL 13.9.2013). En halua olla mitä minä sanoin tyyppi, mutta mitä minä sanoin?

(AL 24.5.2016) Valtion ja kaupungin välisessä sopimuksessa tunnelin kustannusarvio on sovittu 185 milj. euroon. Tavoitehinta 180,3 milj. euroa. Nyt kustannusten ennustetaan nousevan 197,7 miljoonaan. Hinnan nousua kustannusarviosta on 8,1 %. Lisärahan tarve selitetään sillä, että alkuperäiseen urakkaan on liitetty laajennusosia. Höpö, höpö, kustannusarvio laskettiin liian alas sen vuoksi, että valtuustosta saataisiin myönteinen päätös.

Mikä on laajennus? Se on kustannusten ylitystä. Kun tavoitekustannus määriteltiin, sovittiin, että kustannukset voivat nousta yhteisestä sopimuksesta, jos hanke laajenee. Laajennukseksi määriteltiin silloin pilaantuneiden maiden ennakoitua suurempi määrä ja maa-ainesten kuljetukset työmaan ulkopuolelle. Seis, pilaantuneet maat ja maa-ainesten kuljetukset sisältyivät hankesuunnitelmaan. Kovasti ihmetyttää, että pilaantuneita maita vain riittää. Mutta olisiko niin, että näiden nimikkeiden alle ujutetaan todettavat ylitykset?

Riskienjako tavoitearvion  ylittävien pilaantuneiden maiden osalta on sovittu seuraavasti:
• Lievästi pilaantuneet maa-ainekset: Allianssi 25 % / Tilaaja 75 %
• Voimakkaasti pilaantuneet maa-ainekset: Allianssi 10 % / Tilaaja 90 %

Kiviainesta on jouduttu kuljettamaan pidemmälle kuin alun perin kuviteltiin. Ylimääräinen maa-aines piti läjittää Santalahteen ja Ranta-Tampellaan, mutta vesilupia ei saatu ajoissa, näin perustellaan.

Nämä ovat hankkeen todellisia laajennuksia. Ratapihankadun pohjoispään katujärjestelyt. Alkuperäisessä suunnitelmassa piti toteuttaa vain välttämättömät tilapäisjärjestelyt, mutta nyt tehdään (yritetään) kerralla valmista.  Ts. valmiiksi tehdään maksoi mitä maksoi". Tunneliurakkaan on sisällytetty jälkikäteen myös Santalahden ylikulkusillan rakentaminen, Santalahden ratikkavaraus ja Rauhaniementien sillan leventäminen. Myös tunnelin ilmanvaihtoa on parannettu. Selityksiä ovat nuokin.

Hankesuunnitelma ei sisällä näiden laajennusosien toteuttamista. Siis, keiden päätöksillä työmaata on laajennettu? Vanha kauppasääntö sanoo, että tilaaja maksaa. Noh niin, kaupunginhallitus, virkamiehet, mitkä ovat fiilikset? Kuntalainen maksaa virkamiesten sopimat, jos kolmas mies on tullut mukaan vilpittömässä mielessä.

Kaikkien kustannusten ylitysten hintalappu on yhteensä noin 13,2 miljoonaa euroa. Lisäksi palveluntuottajille maksetaan bonuksia arviolta kaksi miljoonaa euroa erinomaisesta suoriutumisesta. Hanke on suurempi kuin tarjouspyynnössä, maksetaan palveluntuottajille myös palkkiota lisää 2,5 miljoonaa euroa. Just, just... Kaupungin tarkka osuus lisäkustannuksista on tämänhetkisen arvion mukaan 8,6 miljoonaa euroa. Lopun kuittaa valtio. Siis, joka tapauksessa veronmaksajat.

Allianssille ei pidä maksaa ylimääräistä. Valtuusto on hyväksynyt enintään 185 milj. euron kustannusarvion. Allianssin hyöty on, jos hinta alittaa tuon  ja tappio, jos hinta ylittää tuon.

Enää en ihmettele, että tunnelin kustannuksista (alla) ei haluttu valtuustossa puhua. Eipä näytä hyvältä ratikkapäätöstä ajatellen. Hyvä palauttaa mieliin, ketkä olivat tunnelista päättämässä, onhan siitä kohta 3 vuotta.

Talousjohtaja Jukka Männikön mukaan maa-alueiden myynnistä on tulossa kaupungille kymmenen miljoonaa euroa arvioitua enemmän tuloja. Siis kuinka paljon yhteensä, onko se n. 70 milj. euroa? Kaino kysymys, kumpaan pussiin maan myynnistä tulevat rahat menevät, käyttötalous- vai investointipussiin? Kaupungilla tuntuu olevan nämä sekaisin.

***********

 

Tunnelin kustannuksia ei haluta julkiseksi

Tampereen kaupungin vuoden 2015 tilinpäätös vahvistettiin 16.5.2016. Karseaa luettavaa! Tilinpäätös vahvistettiin 38,4 milj. euron alijäämäisenä. Alijäämään on omalta osaltaan vaikuttanut myös tunnelin kustannukset, jotka ylittäneet talousarvion.

Kaupunginvaltuutettu Lassi Kaleva (ps) teki seuraavan ponsiesityksen tunnelikustannusten selvittämiseksi ”Kaupunginvaltuuston päätöstä 16.6.2014 Rantaväylän tunnelihankkeen kulujen ja paikallisten työllisyysvaikutusten seuraamiseksi ja valvomiseksi ei ole noudatettu, ja näin tunnelihankkeen todelliset kustannukset eivät ole tiedossa. Myös lukujen kirjaaminen tilinpäätöksen lukuisiin eri kohtiin antaa sekavan kuvan hankkeen hallinnoinnista.

Tunnelihankkeen valtionosuuksien täysimääräisestä laskuttamisesta ei ole huolehdittu. Tunnelinosuutta laskutettu 4,3 milj. euroa. Valtion budjetissa myönnetty vuodelle 2015 viisi milj. euroa.

Ryhmämme esittää, että valtuusto huolehtii edellä mainittujen asioiden toteutumisesta."

Tämä oli paha esitys valtakoalitiolle. Kaikki koalitioon kuuluvat valtuutetut äänestivät esitystä vastaan, myös hajaääniä tuli muualtakin. Äänestystulos 9 - 52. Ts. he eivät halua tunnelin kustannuksia tuotavan kuntalaisten tietoon. Täältä löytyy äänestyspöytäkirja, josta näkee kunkin valtuutetun näkemys asiaan.

***********

 

Tunnelia esitellään (Yle 3.5.2016)

Tunneli aiotaan avata liikenteelle marraskuussa 2016. Menikö laskelmat pieleen, kun tunnelin ennakoidaan valmistuvan ½-vuotta etuajassa? Olisi n. 13.6 % heittoa suunnitelman ja toteutuksen välillä. Onko se paljon vai vähän, jätän sen lukijan harkintaan. Toki, vaatii keväällä vielä kukkapuskien ja istutusten laittoa.

Tunnelin kokonaiskustannukset vielä kun saadaan julkiseksi, niin hyvä. Pormestarihan on painottanut avoimuutta ja ja yhdessä tekemistä.

***********

 

Tunnelimaininnat Tampereen 2015 tilinpäätöstekstissä

Kirjasin tähän tärkeimmäksi katsomani kohdat tilinpäätöskirjasta. Kaikki tunnelia koskevat maininnat ovat hajallaan tilinpäätöskirjassa. Kun ne kokoaa yhteen, niin voi hahmottaa mitä sanotaan, mitä pyritään sanomaan - mutta sekavalta näyttää. Olen tallentanut yhteenvedon tänne.

"Rantaväylän tunnelin rakentamisen osalta hankkeen rakentamisvaiheen tavoitehinta on 180,3 milj. euroa, joka jakaantuu Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston välille sovitun kustannusjaon mukaisesti. Rantaväylän tunnelin toteutuneet sitovat kokonaismenot olivat vuonna 2015 Tampereen kaupungin osalta yhteensä 54,4 milj. euroa ylittäen muutetun talousarvion yhteensä 6,8 milj. eurolla. Ylitys johtuu pääosin pilaantuneiden maiden puhdistamisen määrän ja työmaan ulkopuolelle kuljetettavien maa-ainesten kuljetusmatkojen toteutumisesta yli suunnitellun. Tunnelin 54,4 milj. euron kokonaismenoihin sisältyvät saadut rahoitusosuudet olivat 4,3 milj. euroa." Valtion budjetissa 2015 oli myönnetty tunnelia varten 5 milj euroa. Kysymyksen paikka, miksi EI ole laskutettu täysimääräisenä?

"Rantaväylän tunnelin rakentamiseen varattiin talousarviossa 47,6 milj. euroa (Tampereen kaupungin 67 % osuus) sisältäen rahoitusosuudet 3,8 milj. euroa, perustuen hankkeen kokonaisaikataulun perusteella vuoden 2015 arvioituihin kustannuksiin. Kesällä tunnelin louhintatyöt valmistuivat ja pääpaino siirtyi tunnelin verhoilurakenteisiin ja teknisten järjestelmien asentamiseen.

Naistenlahden ja Santalahden eritasoliittymien rakennustyöt sujuivat hyvin.

Suurimman kustannusongelman aiheutti pilaantuneiden kaivumaiden määrän merkittävä kasvu Santalahdessa. Myös kaivumaiden poiskuljetuskustannukset ylittyivät, koska maa-aineksia ei voida hyödyntää täysimääräisesti muun muassa vesistötäytössä. Pilaantuneiden maiden määrän kasvun ja ajomatkakustannusten lisääntymisen on arvioitu aiheuttavan hankkeen kustannuksiin yli 8 milj. euron ylityksen tavoitehintaan verrattuna." Yllättävää, pilaantuneita maita riittää vuodesta toiseen. Hankesuunnitelmassa pilaantuneiden maiden poistamisen kustannukseksi arvioitiin alustavasti 2 milj. euroa, mutta kuitenkin jätettiin piikki auki, kun määrää ei osattu ilmoittaa.

***********

 

Rantatunnelin allianssi on kuin rapparien loosi!

Näin kirjoittaa Aki Taponen (AL 27.4.2016) kolumnissaan. Taponen kritisoi voimakkaasti tapaa, millä allianssi on hoitanut mm. tunnelin ilmanvaihdon suodatuksen.

(AL 27.4.2016) Näyttää menevän selittelyksi. Allianssin apulaisprojektipäällikkö Mauri Mäkiaho LV; "Rantatunnelin ilmanvaihtoratkaisu on muotoutunut suunnitteluvaiheessa, jolloin siihen on voinut ottaa kantaa ja suunnitelmaa on käsitelty myös mm. kaupungin päättävissä elimissä, ennen suunnitelman hyväksymistä. Parhaillaan on menossa hyväksytyn tiesuunnitelman toteutus." Missä päättävissä elimissä ja koska? Hyvä kysymys!

Mielenkiintoiseksi menee. YLE uutisoi 25.10.2013. että "Yksi ylimääräinen poistoputki saa riittää. Tunnelin päälle jäävän rannan ilmanlaadun ennustetaan paranevan, mutta suuaukkojen läheisillä asuinalueilla Lapinniemessä, Kaupissa ja Amurissa hengitysilma huononee. Tampereen tunnelin päästöpoistoputkiin ei ole tulossa eurooppalaistyylisiä puhdistusjärjestelmiä. Poistopiiput ovat noin 30 metriä korkeat, ja valtaosa päästöistä kulkee niiden kautta. Näsinkalliolle on myös tulossa yksi ylimääräinen poistoputki, jota ei ollut alkuperäisessä suunnitelmassa. On katsottu, että tämä riittää."

Olen jo 4 vuotta sitten ihmetellyt allianssia ja sen toimintaa. Allianssista oli sovittu takahuoneissa paljon ennen virallista rakentamispäätöstä.

*********

 

Tunnelin piipuille olisi ollut vaihtoehto! 

Näin on luettavissa julkisaaduista asiakirjoista (AL 22.4.2016), kirjoittaa Aamulehti.

Tunnelinhankesuunnitelman kohdassa 3.7.4; "Tunnelin ilmanvaihto- ja savunpoistojärjestelmään sisältyvät tunnelissa olevat
puhaltimet, erilliset poistoilmapuhaltimet ja niihin liittyvät poistoilmakanavat ja -piiput sekä Näsinkallion poistoilmasäleikkö. Ilmanvaihtokonehuoneet sijaitsevat maan alla."

Tunneliallianssin projektipäällikkö Esko Mulari"puhdistimet jätettiin pois ensisijaisesti sen takia, etteivät asiantuntijat pystyneet varmistumaan vaihtoehdon toimivuudesta. Tätä ei mainita hylkäysperusteena, vaan ainoastaan hinnan kalleus. Selvityksessä on ilmennyt, että ratkaisun investointikustannukset ovat suuruusluokkaa 8,8 miljoonaa euroa ja ylittävät selvästi budjetissa varatut 4,8 miljoonaa euroa. Nyt ilmanpuhdistimien hinnaksi arvioidaan n. 10 milj.euroa."

Budjetissa pysyminen on yksi peruste, millä tunnelin toteuttajien lopulliset palkkiot hankkeessa muodostuvat. Mitä enemmän saadaan menoja "piilotettua" tai siirrettyä kaupungin muille momenteille (=veronmaksajien harteille), sitä enemmän allianssilla on rahaa jaossa.

Kirjoitin syksyllä 2013, tunneliväännön ollessa kuumimmillaan epäilyni kustannusten pitävyydestä.

Hei kamoon! Keitä päätöksenteossa onkaan höynäytetty?

Pari lehdestä otettua kannanottoa.

"Allianssijohtoryhmän ahneus meni piippujen lähellä asuvien terveyden edelle. Jos puhdistimet olisi rakennettu, niin piippuja ei olisi tarvittu". Veikko Voutilainen (AL 28.4.2016). Arvostelevia kirjoituksia on ollut useampia. Myös piippujen mataluus ihmetyttää. Erityisesti Naistenlahdessa. jossa putki on melko alhaalla montussa viereisiin taloihin nähden.

Myös pomomiehen mielipide on tärkeä. "Ilmansuodatusus oli huono idea. Näin sanoo Mauri Mäkiaho, Liikennevirastosta (AL 29.4.2016). Suodatusvaihtoehto oli todettu toteuttamiskelvottomaksi, koska se oli epävarma ja kustannuksiltaan kalliimmaksi sekä investointina sekä käyttökustannuksiltaan kuin tiesuunnitelmaan sisältyvä ratkaisu.

 *********

 

Työntääkö Tampereen rantatunnelin piippu pakokaasut lähitalon keittiöihin?

Näin kysytään 4.3.2016 AL:ssä. Rantatunnelin ilmanvaihtoputkien lähellä asuvia ihmetyttää se, miksi piipuissa ei ole minkäänlaisia suodattimia. Ilmatieteen laitoksen Katja Lovén ilmanlaadun tutkimuspalveluista kertoo, että hormien päästöillä on vain vähäinen vaikutus alueen ilmanlaatuun.

Marraskuussa käyttöön otettavan tunnelin ilmanvaihtoputket ovat Naistenlahdessa ja Santalahdessa. Ilma tulee piipuista ulos 40 metrin korkeudessa, ja se puhalletaan suoraan ylöspäin. Näin pito olla, mutta putket seisovat maanpintaa huomattavasti alempana. Tunnelin päästöistä noin 80 prosenttia tulee ulos piipuista. Piipuilla haluttiin parantaa tunnelin suuaukkojen ilmanlaatua. Osa päästöistä ohjataan piippuihin, jolloin hiukkaset leviävät ja laimenevat puhtaaseen ilmaan.

Tunnelin suuaukkojen lähellä asuvat olivat toivoneet poistoputkien päiden ulottumista korkeammalle. Uhkakuvana on, että tietyissä ilmasto-olosuhteissa saasteet päätyvät asuntoihin.

Naistenlahden voimalaitoksen typpidioksidipäästöt ilmaan ovat 200–300 tonnia vuodessa. Yhdestä tunnelin poistoilmahormista tulee vapautumaan noin kaksi tonnia typpidioksidia vuodessa.

*********

 

Koeajoporukkaa kasataan

(AL 21.1.) Rantatunneliin kaivataan jo helmikuussa tulevien käyttäjien apua. Tunneliallianssi kokoaa 30 kuljettajan ryhmän, joka kokeilee ja arvioi reitin jo hyvissä ajoin ennen sen avaamista. No, entä sitten, jos pulmia havaitaan?

Näillä näkymin tunneli avataan liikenteelle ensi marraskuun puolivälissä, puoli vuotta aikataulustaan edellä. Aikaa punaisen silkkinauhan katkaisemiseen on siis enää 9 kuukautta. Kokonaisuudessaan hanke valmistuu vuonna 2017. Kävikö niin, että aikataulu varmuuden vuoksi laskettiin varmuuskertoimella, että saadaan paremmat bonukset? Hyi, hyi ... Hyvä kuitenkin, kun valmistuu.

Rantatunnelin allianssi haluaa koota avukseen 30 Tampereen seudulla asuvan autoilijan ryhmän. Heistä tulee varsinaisia tunneliasiantuntijoita, sillä ennen avajaisia sama ryhmä kokoontuu 5–6 kertaa tutkimaan, testaamaan ja esittämään kriittisiä mielipiteitä. Testiryhmä kokeilee jo toteutettuja ratkaisuja, joita ei voi muuttaa. Jaa, ettei voi muuttaa, tämähän on kummaa kokeilua

*********

 

Ruuhkaa tunneliin!

Rantatunneliin on ruuhkaa, vaikka se ei ole valmiskaan (Tamperelainen 6.1.2016). Heh, taisipa joku napata idean kaupunginvaltuutettu Timo Vuodensillan (kesk) tekemästä valtuustoaloitteesta tunnelin avaamiseksi pyöräilytapahtumalla. Tekikö aloitteen väärä taho? Vuohensillan mielipidettä tietysti kukaan ei ole kysynytkään?

Tunnelissa on tarkoitus järjestää tämän vuoden syksyllä myös yleisötapahtuma, jossa kaikki tamperelaiset voivat tutustua tunneliin jalkaisin. Sen yhteydessä voi olla myös juoksutapahtuma.


 

2015

Hyviä ja huonoja uutisia tunnelityömaan etenemisestä

(Tamperelainen 17.2012.2015) Hyviä uutisia; Rantatunneli etenee nopeammin kuin on suunniteltu

Tamperelaisesta jättiprojektista, rantatunnelihankkeesta, kuuluu hyviä uutisia. Allianssin suorituskyky avaintulosalueilla on tavoitteiden mukainen. Hanke on tämänhetkisen ennusteen mukaan tavoitekustannuksessa 180 miljoonassa eurossa ja aikataulusta ollaan noin kolme kuukautta edellä. Työturvallisuus on hyvällä tasolla ja työnaikaiset liikennejärjestelyt valtatiellä ovat toimineet hyvin.

Tervajaisten jälkeen pääsi tunnelin sisustuksen rakentaminen ja teknisten järjestelmien asentaminen todenteolla vauhtiin. Maan päällä töiden etenemisestä kertovat mm. uudet sillat, meluesteet, valvomorakennus ja marraskuun lopussa tunnelin molempiin päihin nousseet ilmanvaihtopiiput. Vastaavaa on luvassa myös ensi vuonna.

Huonoa vastaavasti on, että tavoitekustannukset ylittyvät. Ulkopuolisista laajuusmuutoksista (kustannusten ylityksestä) on sovittu Allianssin johtoryhmässä. Laajuusmuutokset liittyvät pilaantuneiden maiden kunnostukseen, katurakentamiseen sekä louheen ja maa-ainesten ajomatkojen muutoksiin. Lisäksi varaudutaan kannusteiden (kate) maksamiseen. Edellä mainitut laajuusmuutokset ja kannusteet ovat yhteensä arviolta 15 - 18 miljoonaa euroa. Ns, kannusteet tuntuvat nostattavan tunteita.

Reilun kahden vuoden rakentamisen jälkeen hankkeesta on valmiina neljä viidesosaa. Allianssin tavoitteena on avata tunneli liikenteelle marraskuussa 2016.

Huono uutinen on, että (ELY-keskus 22.2012.2015) työttömyys jatkuu 17,4 % luvuissa. Eipä tuonut tunneli sitä talousloikkaa, mihin myös kansanedustaja Harri Jaskari vetosi taannoin monen muun tunnelifanaatikon tavoin. No, toisaalta ilman tunnelia työttömyysaste voisi olla vielä korkeampi.

 

*********

Ranta-Tampellan tonttikauppa toteutumassa

(AL 11.201215)Tampereen kaupungin tarjoama Ranta-Tampellan aloituskortteli menee kokonaisuudessaan ahvenanmaalaiselle ostajalle. Sen hankkii omistukseensa Ålandsbanken Rahastoyhtiöt Oy. Rakennukset toteuttaa rakennusyhtiö Peab Oy.

Kortteli sjaitsee kaikista lähimpänä Näsijärveä. Kiinteistökaupan kokonaishinnaksi tulee vähän yli 17 miljoonaa euroa. Rakennusoikeuden asuinkerrosneliöhinta on 1 040 euroa. Alun perin kortteli oli tarkoitus myydä kahdelle eri toimijalle. Korttelin länsiosa varattiin korkeimman tarjouksen tehneelle Peab Oy:lle 1 112 eurolla kerrosneliöltä.

Ostaja ja toteuttaja velvoitetaan järjestämään alueesta arkkitehtuurikilpailu. Lisäksi kaupan ehtona on se, että 20 prosenttia rakennusoikeudesta pitää toteuttaa vuokra-asuntoina.

 

*********

Ristiriita talousarvion ja kaupunginhallituksen päätöksen välillä

Kh päätti 23.6.2014, että Tampereen kaupungin ja Liikenneviraston välisen sopimuksen ”Sopimus hankkeen ’Vt 12 Tampereen tunneli’ toteuttamisesta, yhteistyöstä ja rahoitusjärjestelyistä” kohtaa 4 muutetaan siten, että Liikennevirasto maksaa kauppahintana jäljempänä sovitun osuuden hankkeen kustannuksista korottomana Tampereen kaupungille viimeistään vuosina 2015, 2016 ja 2017 ja että vuosittaiset maksuosuudet ovat seuraavat:
o 5 m€ vuonna 2015. Tampereen TA 2015 = 5 milj.euroa.
o 26 m€ vuonna 2016. Tampereen TA 2016 = 2,1 milj.euroa.
o Loppuosuus hankkeen kustannuksista siten, että Liikenneviraston lopulliseksi rahoitusosuudeksi muodostuu 33 % (n. 30 m€) vuonna 2017.

Tampereen talousarviossa 2016 tunnelin rahoitusosuudeksi esitettiin tämän vuoden osuudeksi vain 2,1 milj.euroa? Valtuuston kokous 16.11. vahvisti tämän äänin 59-8. Mielenkiintoinen tilanne. Missä määrin 23.6.2014 kh:n tekemä sopimus Liikenneviraston kanssa sitoo Tamperetta? Kysymys on oikeustoimen sitovuudesta.

Valtion suhtautuminen sopimukseen näkyy valtion budjetissa 2015 ja 2016. Siellä tunnelin rahoitusosuudet ovat sopimuksen mukaisia.

-----------

(Kauppalehti 13.11.2015) Nyt pitäisi tunnelin rahoituksen olla jollain lailla kunnossa, koska rakennustyöt ovat kohta loppusuoralla. Euroopan investointipankki (EIP) on myöntänyt Tampereen kaupungille 100 miljoonan euron lainan 2,3 kilometrin pituisen tietunnelin rakentamiseen ja sen eritasoliittymien ja muiden liikennejärjestelyjen toteutukseen.

Villi veikkaukseni on, että em. 100 milj.euroa tullaan käyttämään myös ratikkahankkeen rahoitukseen. Miksi näin? Siksi, että nyt tunnelia on rakennettu ns. "sähkölaitoksen kassalla", ja periaatteessa tästä summasta on jäämässä rahaa "muuhun" käyttöön, vaikka ratikan rahoitukseen. Kaupunki käynnistää ratikkahankkeen omana projektina, kun valtio ei näytä osallistuvan ratikan rahoitukseen. Perusteluna käytetään, että jäihän EIP:n lainasta niin ja niin paljon käyttämättä ja koska suunnitteluunkin on käytetty ja käytetään n. 13 milj.euroa.

-----------

Yli miljoonan euroa (AL 26.11.) maksaneet piiput ovat sitten pystyssä. Kieltämättä hianon näköiset.

 

*********

Tampere rakentaa vuotavan liikennetunnelin!

(AL 12.11.2015) Tampereelle rakennettava rantatunneli ei ole täysin vesitiivis nyt rakennusaikana eikä valmiinakaan. Tunneli tihkuu koko matkaltaan vettä, joka ohjataan keruualtaisiin. Altaista vesi pumpataan pois. Muistelen, että vuodoista taidettiin varoittaa, kuin myös pilaantuneista maista runsas kaksi vuotta sitten kokosivun ilmoituksella.

Vesi tihkuu tasaisesti niin, että tunnelissa ajavat eivät huomaa vuotoja. Rantatunnelin allianssin projektipäällikkö Esko Mulari mukaan täysin tiiviin tunnelin rakentaminen ei ole tarkoituksenmukaista ja lisäksi se olisi erittäin kallista. Jaaha, eipä tieto tullut yllätyksenä. Työnlaatu heikkenee. Olen viitannut aikaisemminkin tarkoituksenmukaisuusvetoon.

Tunnelin puolesta päättäjä! EI KAI Tampere mennyt tilaamaan vuotavaa liikennetunnelia? Onko hankesuunnitelmassa tai allianssisopimuksessa maininta, että tilataan vuotava tunneli? Ei ole. Tiiviistä, prriimasta, kuitenkin maksetaan.

Hyvä, että piiput tulevat. Vesi pääsee ainakin niiden kautta pois jos ei muutoin. Kuntalaisilla vain ei ole lämpöä laittaa 0,5-miljoonaan taiteeseen kuin ei maksaa vuotavaa tunneliakaan. Mutta maksettava on!

 

*********

Raportti ja välitilinpäätös 01-08/2015

Välitilinpäätös; Rantaväylän tunnelin vuoden 2015 investointiennuste ylittää vuosisuunnitelman 3,6 milj. eurolla, sillä työt ovat edenneet
suunniteltua nopeammin ja pilaantuneiden maiden käsittelykustannuksia toteutuu arvioitua enemmän. Hankkeen kuluvan vuoden ennuste on 51,2 milj. euroa (netto).

Raportti 31.8.2015; Talousarviossa 2015 hankkeelle budjetoitu 51,4 milj. euroa (Tampereen osa). Hankkeen aikataulun kirimisen ja pima-maiden lisääntymisen takia ennustetaan 55,0 milj. €.

Vuoden 2015 kokonaislaskutus (tammi-elokuu sis. LIVI) noin 66.5 milj. euroa. Mielenkiintoinen ristiriita. laskutuksesta kun vähennetään Liikenneviraston 5 milj. euroa, jää vielä 61,5 milj. euroa.

Hankkeen kokonaislaskutus (sis. LIVI) 31.8.2015 133,567 milj. euroa (0 ALV).

Täältä näet, miten valtio osallistuu tunnelihankkeen rahoitukseen. Vuonna 2015 5m€, 2016 26 m€ ja 2017 30 m€.

 

Rantatunneliin liittyvät muut hankkeet: Allamainitut yhteensä 9,11 milj.euroa. Tunnelikustannusten päälle.

 • Ranta-Tampellan täyttö, toteutuma 1,2 m€.
 • Naistenlahden eteläisen aallonmurtajan jatkaminen, työ valmis, 0,06 m€.
 • Santalahden venesataman 3. aallonmurtaja 2015, 0,1 m€, aloitettu.
 • Rauhaniementien sillan leventäminen, kustannus noin 0,2 m€.
 • Naistenlahden venelaiturijärjestelyt, kustannus 0,05 m€.
 • Naistenlahti- Santalahti maakaasuputken siirto, kustannusarvo 5 m€.
 • Santalahden maakaasuputken siirto, kustannusarvio 1 m€, ei aloitettu; 110 kV sähkölinjan siirto,
  kustannusarvio 1 m€, työt aloitettu.
 • Melutaidegalleria ja tieympäristön estetiikka 0,5 milj. euroa (yhdessä Ely ja kaupunki).

 

*********

Rantatien tunnelin tuotot alkuun

Ranta-Tampellan kaupungin aloituskorttelin rakentaja on valittu (kh 21.9.2015). Tarjouskilpailussa parhaan tarjouksen teki alueesta 1 Peab Oy, neliöhintaan 1112 €/m2. Kaupunki on saamassa 9 755 576 euroa. Oikein hyvä, tässä on mennytkin jo kaksi vuotta kirjaamalla pelkkää menoa.

Kilpailuohjelman mukaan alueet 1 ja 2 luovutetaan eri toimijoille. Hintakilpailun voittaja velvoitetaan järjestämään alueelle arkkitehtuurikilpailu ja rakentamaan 20 % vuokra-asuntoja.

Alueesta 2 parhaan tarjouksen teki myös Peab Oy. Tämä näyttää aiheuttavan tiettyjä ongelmia kaupungin päässä. Vuoden loppuun mennessä asian pitäisi ratketa, annetaanko tontti Peabille vai jollekin toiselle toimijalle.

Ei tuonut tunneliprojekti sitä työllistämisen aaltoa Tampereelle, millä sitä perusteltiin. Elokuun (31.8.2015) lopussa työttömiä oli 20050, 2788 työtöntä enemmän kuin 31.8.2014. Toki, työttömiä olisi vieläkin enemmän, jos tunnelia ei olisi käynnistetty. Alueelle suunniteltu rakennusmassaa olisi ollut mahdollista tehdä muualle ja aloittaa työt paljon aikaisemmin, joka omalta osaltaan olisi vähentänyt työttömyyttä. Mutta näillä mennään, ei mulla muuta.

 

*********

AL 24.7.2015. Pääkirjoitus, Allianssi säästää rahaa

Allianssi säästää rahaa? Lisäsin kysymysmerkin, koska loppulaskelmaan menee vielä jonkin aikaa. Olisihan se huonosti hoidettu urakkalaskenta, jos tappiolla joutuisi tekemään. Allianssin hyvä puoli on se, että jos kustannusarvio alitetaan kaikki allianssin osapuolet hyötyvät. Jos kustannusarvio ylittyy, myös silloin allianssin osapuolet hyötyvät, koska ylityksen maksaa kaupunki. Tosin bounukset jäävät saamatta. Molemmissa tapauksissa maksajana ovat veronmaksajat.

Ettei AL:kään kannattaisi niin kovasti hehkuttaa allianssin puolesta. Aikaisemmin on jo kerrottu kustannusten ylityksistä.

TP 2014 "Töiden ripeä aloitus ja eteneminen aiheuttivat nopeasti kuluvan vuoden 2014 ennusteeseen 6,5 milj. euron ylityspaineen. Tämä ylitysennuste otettiin huomioon talousarviomuutoksella. Varsinainen rakentaminen on sujunut hyvin, mutta tavoitehintaa tulee nostamaan se, että kaivumaita ei voida hyödyntää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Kuljetuskustannukset > 2 km etäisyyden osalta ylittävät suunnitelman. Alun perin kaivumaita oli suunniteltu käytettävän enemmän vesistötäytössä. Santalahden tieleikkauksen kaivutöiden yhteydessä paljastui pilaantuneiden määrän suuri kasvu ennakkotutkimuksiin verrattuna. Pilaantuneiden maiden määrän kasvu tullee aiheuttamaan hankeen kustannuksiin usean miljoonan euron ylityksen tavoitehintaan verrattuna. Lisäksi tavoitehintaa tulee nostamaan Santalahden alikulun tukimuuri, joka tehdään katuraitiotien linjauksen parantamiseksi."


*********

AL 11.7.2015. Rantatunnelin töiden limittäminen pitää aikataulussa

Projektipäällikkö Mauri Mäkiaho Liikennevirastosta kertoo, että Tampereen Rantatunnelin rakentaminen on edennyt aikataulussa ja pysynyt budjetissa. "Tällä hetkellä näyttää hyvältä, mutta työstä on vielä tekemättä vielä noin 40 prosenttia. Vielä ei voi ennustaa, meneekö kaikki loppuun saakka yhtä hyvin."

Itse tunnelin louhintatyöt on tehty. Nyt kalliota tiivistetään, tehdään pintarakenteita ja aloitetaan teknisten järjestelmien asentaminen.

Mäkiaho sanoo, että allianssimalli on lisännyt tuotannon tehokkuutta. Töitä on pystytty limittämään poikkeuksellisen paljon. Se on auttanut pysymään aikataulussa ja pitämään kustannukset hallinnassa.

Louhinta jatkuu vielä tunnelin suuaukoilla. Tunnelin molemmissa päissä tehdään siltatöitä ja betonitunnelia viimeistellään Santalahdessa.

Louhetta ei enää ajeta Näsijärveen. Näsijärven rannassa on louhekasoja, joista osa on murskattu ja osa odottaa seuraavaa kertaa, jolloin mursketta tarvitaan tien rakentamiseen.

 

*********

Tunnelin pohja tervattiin 17.6.2015 (AL 18.6.2015)

Rantatunnelin räjäytystyöt ovat edenneet hyvin, 3 kuukautta laskettua nopeammin. Koska kumpikin tunneli on nyt saatu puhkaistua, niin tunnelin pohjantervajaisia vietettiin 17.6.2015. Julkisuudessa olleen tiedon mukaan, työ ei ole kohdannut isompia ongelmia, mutta on kuitenkin. Tunneliporukan tavoitteena on, että liikennöinti voidaan aloittaa jo 4 kuukautta suunniteltua aikaisemmin.

On hyvä, että suunnitelmat laaditaan tarpeeksi väljiksi, että voidaan osoittaa töiden hyvä eteneminen ja valmistuminen, vai mitä?

Työmaa ei työllistänyt tamperelaisia siinä määrin kuin ennen tunnelipäätöstä uskoteltiin. Pääasiassa työväki on ympäri maata ja eteläisestä Helsingin lähiöstä, Virosta.

Kovasti tunneli nostattaa tunteita netissä edelleenkin. Katsotaan nyt mihin kaikki johtaakaan. Veikkaan, että näemme ja kuulemme vielä monenlaisia käänteitä asian tiimoilta, ennen kuin hankkeen kansio on suljettu.

 

*********

Tunnelityömaan vaatimat lisätyöt ovat realisoitumassa - tämä tiedettiin.

AL 3.6.2015. Maakaasuputki siirretään Näsijärven pohjaan tunnelityömaan ja Ranta-Tampellan rakentamisen tieltä.

Tampereen Santalahdesta Naistenlahden voimalaitokselle rakennetaan uusi maakaasuputki, joka lasketaan Näsijärven pohjaan. Näin tehdään, vaikka maakaasun käyttö voimalaitoksella vähenee tuntuvasti.

Ovatko suunnitelmat olleet huonot, koska Naistenlahden pidennettyä aallonmurtajaa on jouduttu tilapäisesti kaivamaan auki parikymmentä metriä, jotta uusi maakaasuputki saadaan paikalleen. Lapinniemen puoleisen aallonmurtajaan on tehty maakaasuputkea varten aukko rannan puoleiseen päähän. Naistenlahden satama-altaassa on tarvinnut louhia pohjaa nelisenkymmentä metriä ennakoitua enemmän. Putkiurakan on määrä valmistua lokakuun loppuun mennessä.

Entä kustannukset? Kustannusarvio oli alunperin n. 6,5 milj.euroa. Uusi maakaasuputki Santalahdesta Naistenlahteen maksaa noin 6,6 miljoonaa euroa. Siitä kaupungin osuus on 6,1 miljoonaa euroa ja Liikenneviraston loppuosa. Tunnelin hankesuunnitelmassa on sovittu toista; "Maakaasuputken siirto Naistenlahdessa on osa Ranta-Tampellan toteuttamiseen liittyvää kaasuputken siirtoa, joka on Tampereen kaupungin toimesta päätetty toteuttaa Santalahden ja Naistenlahden välillä vesistövaihtoehdon mukaan.

Tältä osin kustannusarvion laadinnasta on vastannut kokonaisuudessaan Gasum/Neste Jacobs Oy ja kustannuksesta on otettu Rantatunnelin tavoitekustannukseen 20 %. Kustannusjaosta (allianssi 20 % ja Tampereen kaupunki 80 %) on sovittu kaupungin sisäisessä palaverissa 13.6.2013".

Tunnelin hankesuunnitelman mukaisten kustannusten jaon perusteella Tampereen osuuden pitäisi olla 5,28 milj.euroa, ei 6,1 miljoonaa. Kaupungille tulee tästäkin n. 0,8 milj.euroa ylimääräisiä kuluja. Liikenneviraston (allianssi) osuuden kuuluisi sopimuksen mukaan olla 1,32 miljoonaa.

Vanha maakaasuputki oli kuulemma esteenä Ranta-Tampellan asuinalueen toteuttamiselle sekä Särkänniemen, Onkiniemen ja Santalahden alueiden kehittämiselle. Uskokoon ken tahtoo.

 

*********

Tampereen kaupungin toiminnan ja talouden katsaus 4/2015

Tunnelin poraus lähestyy loppuaan, molempien tunnelien pitäisi olla puhkaistuna läpi kesäkuun puoleen väliin mennessä. kaikki oheistyöt ovat käynnistyneet jo ja jatkuvat kaiken aikaa.

Rantaväylän tunnelin kustannukset ylittyvät 2,4 milj. eurolla. Syyksi sanotaan pilaantuneiden maiden käsittelykustannukset, joita on arvioitua enemmän. Tunnelikulujen ennuste tälle vuodelle on 53,8 milj. euroa.

Miten tämä kaikki oli jo ennakolta nähtävissä. Investointien sisällä on muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan nähden. Lapintien ylikulkusillan uusimiseen kuluu noin 2,0 milj. euroa. Ylitystä 0,7 milj.euroa. Urakkahintaa nostaa teleyhtiöiden, kaukolämmön sekä sähkökaapeleiden siirtotyöt. Lisäksi monet työvaiheet täytyy tehdä yö- ja viikonlopputöinä, koska junaliikenteen katkoja ei saa muina aikoina.Tunnelikulujen ennuste tälle vuodelle on 53,8 milj. euroa. Lisäksi on odotettavissa kaupunkiympäristön rakentamisen osalta 0,5 milj. euron ja maanhankinnan osalta 3,0 milj. euron ylitykset.

 

*********

Ranta-Tampellan rakentaminen etenee

Aloituskorttelin tontinluovutuskilpailu alkoi. Tarjousten jättöpäivä on 15.8.2015 mennessä. Kilpailun voittavat korkeimmat tarjoukset tehneet, mutta kaupunki varmistaa alueen korkean arkkitehtonisen laadun muun muassa rakentajien osaamisen varmistamisella sekä tonttien suunnittelusta järjestettävällä arkkitehtuurikilpailulla.

Tiedotteessa (TRE 19.5.2015) kerrotaan, että ranta-alueen ytimeen rakennetaan Näsijärvestä Tammerkoskeen johtava kanava ja että, aivan Näsijärven järven rantaan tulee kevyen liikenteen bulevardi ja alueelle rakennetaan kanavan ylittäviä siltoja sekä muita hyviä kävely- ja pyöräily-yhteyksiä. Järven eteläranta laajenee ja avautuu uudella tavalla kaikille kaupunkilaisille Ranta-Tampellan rakentamisen myötä.

Tuota, tuota. Voi hieman epäillä kaikille kaupunkilaisille avautuvaa Ranta-Tampellaa. Se on jo käytännön mahdottomuus. Tuskinpa Pohjois- tai Etelä-Tamperelaiset lähtevät sankoin joukoin kuluttamaan aikaansa Ranta-tampellan bulevardilla. Väite kaikille avautuvasta alueesta on täyttä puutaheinää.

Toivottavasti rakennusyhtiöitä alue kiinnostaa riittävästi tässä talouskurimuksessa. Tulevan hallituksen kaavailemat menoleikkaukset eivät ole vielä julki, mutta julkisuuteen tihkuneiden tietojen mukaan jälki on "kamalaa". Voi olla, että Ranta-Tampellan alueelle ei synny varsinaista ryntäystä asunnon ostajien taholta.

 

*********

Ranta-Tampella ja KansiAreena - koplausten koplaus

Mielenkiintoinen yhtymäkohta, Keskusareena, josta mainitsen yllä, kohtasi jälleen vastoin käymisiä. Kh. kokouksessa 27.4. käsiteltiin sen rakentamista. NCC luopuu hankkeesta. Tästä on vedettävä se johtopäätös, että hanke ei ole kannattava, kun rakentajat yksi toisensa jälkeen vetäytyy hankkeesta. Nyt tarjotaan Ranta-Tampellasta tonttia vastineeksi Keskusareenan ratkentajalle. Tehdäänpä melkomoinen kytkös. En todellakaan ihmettele miksi näin käy ja joudutaan tekemään mitä ihmeellisimpiä kytkentöjä.

Mikä lienee Tampereen Messu- ja Urheilikeskuksen (Pirkkahalli) käyttöaste? Kaupunkilegenda kertoo, että mm. "Tähtien sali" pyörii melko pienellä käyttöasteella.

 

*********

Tunneli vaatii uhreja edelleenkin

Kansanedustajavaalit on käyty 19.4.2015. Edustajien joukossa tapahtui muutoksia, jopa yllätyksiä. Tampereelta olivat ehdokkaina mm. Tampereen Sdp-ryhmästä tunnelin puolesta äänestäneet (tunnelidemarit) kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Hanna Tainio ja kaupunginvaltuutettu Johanna Loukaskorpi.

Poliittisen muistin lyhyydestä huolimatta, kansa muisti. Kumpikaan tunnelin puolesta äänestänyt ei päässyt kansanedustajaksi. Hanna Tainio pääsi varalle. Tunneli vaanii edelleenkin uhrejaan.

Kirjoitin AL 20.4.2015 mielipidesivulle Tampereen taloudesta otsikolla "Mikä mättää Tampereen taloudessa"? Vaikka Täältä löytyy lisää samasta aiheesta.

 

*********

Rantaväylän tunnelia koskevia tietoja vuoden 2014 tilinpäätöksestä

Rantaväylän tunnelin, raitiotien ja muiden merkittävien investointien myötä lainamäärä tulee tulevina vuosina kasvamaan voimakkaasti koska tulorahoitus ei riitä kattamaan investointeja. Investointien parempaa mitoittamista ja hallintaa varten on käynnistetty kaupunginvaltuuston linjausten mukaisen investointikaton valmistelu.

Rantaväylän tunnelin rakentamistyöt etenivät vauhdikkaasti ja hankkeen koko vuoden investointimenot toteutuivat yhteensä 39,4 milj. eurona. Paljon on tunnelityömaalle kuuluvia menoja kirjattu keskustan kehittämisen muille kohteilla. Näin saadaan tunneliosuus näyttämään "sopivan pieneltä".

Varsinainen rakentaminen on sujunut hyvin, mutta tavoitehintaa tulee nostamaan se, että kaivumaita ei voida hyödyntää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Kuljetuskustannukset > 2 km etäisyyden osalta ylittävät suunnitelman. Alun perin kaivumaita oli suunniteltu käytettävän enemmän vesistötäytössä.

Santalahden tieleikkauksen kaivutöiden yhteydessä paljastui pilaantuneen maaaineksen määrän suuri kasvu ennakkotutkimuksiin verrattuna. Tämä tulee aiheuttamaan aiheuttamaan hankkeen kustannuksiin usean miljoonan euron ylityksen tavoitehintaan verrattuna. Lisäksi tavoitehintaa tulee nostamaan Santalahden alikulun tukimuuri, joka tehdään katuraitiotien linjauksen parantamiseksi.

Rantaväylän tunnelin investointimenot alittuivat 2014 talousarvioon nähden 0,6 milj. euroa. Alitukseen syynä oli osittain se, että Rantaväylän tunnelin työt etenivät vuoden viimeisinä kuukausina arvioitua hitaammin.

Mielenkiintoisia tietoja. Aluksi kerrottiin , että työt ovat edenneet vauhdikkaasti ja toisaalta taas arvioitua hitaammin. Mikä on totuus? Sitä voi seurata työmaan penkalta työmaan etenemistä tarkastellen, laskemalla kiviä ajavia autoja, työmaalle menevien autojen rekisteritunnuksista työntekijöiden kotimaita, jne...

Tampere on avannut ostolaskut kuntalaisille. Tunnelikustannukset ovat taitavasti upotettu suureen tietomäärään ja erilaisten nimikkeiden alle niin ettei todellisista kuluista ota kukaan selvää. Mikä lain mukaan on kirjanpidon tarkoitus? Antaa oikea kuva yrityksen tai vastaavan taloudellisesta tilanteesta. Ts. myös kunnan.

*********

 

AL 7.3.2015. Lehdessä oli YIT:n mainos tulevasta Ranta-Tampellasta jolla houkutellaan asunnon varaajia alueelle. Ilmoitus oli laadittu hienosti journalismin muotoon ja hakemalla piti hakea tekstiä, jossa mainitaan onko kysymys ilmoituksesta vai lehden artikkelista. Ei siinä mitään, komeat olivat, ovat esittelyt, ilmoitusliitteestä oli kysymys.

Asuntoa-aluetta markkinoidaan kanavalla. Siis saarella, joka rakentuu järveen viettävälle kalliolle. Suosittelen alueelta asuntoa harkitsevaa varmistamaan, miten YIT on ratkaissut ongelman, ettei koko saari rakennuksineen kaikkineen valu järveen kanavan, liikennetärinän ja näiden yhteisvaikutuksesta tapahtuvan maan liestymisen vuoksi. Välittömästi siinä täyttömaan, saaren, vieressä on Näsijärvi 30 metriä syvää.

Ilmoituksessa kerrotaan, että alueelle on ajettu painopenkka, jonka pitää tekeytyä vähintään vuoden. Tällä yritetään varmistella sitä, että saari pysyisi paikallaan. Pystyykö kukaan sanomaan ja takaamaan?

Kaupungille infrasta ja muusta tuleva hintalappu, n. 20 milj.euroa, on lisättävä tunnelin mukanaan tuomiin kustannuksiin.

Ilmoituksesta löytyy paha kauneusvirhe. Tampereen kaupungin virkamies, hankejohtaja Tero Tenhunen on "maksettu" kertomaan, että "Tampere kasvaa rohkeasti". Onko kaupungin virkamiehiin kuuluvan rooliin sopivaa asettua yksityisen yrityksen markkinointimieheksi?

------------------

 

AL 2.3.2015 uutisoi, Suurin osa Ranta-tunnelista puhkaistu

Tampereen Rantatunnelin louhintatöistä on tehty n. 75 %, eli runsaat 3 200 metriä tunnelia. Koko urakan töistä on tehty vajaat 40 prosenttia.

Santalahdessa pohjoisen liikennetunnelin suuaukko on jo puhkaistu kallioon. Toinen tunneli, eteläinen, odottaa vielä puhkaisuaan kallioon. Tunnelia rakentavan Rantatunnelin Allianssin projektipäällikkö Esko Mulari; "olemme aikataulussa, ja louhinta saadaan päätökseen kesäkuussa".

Tällä hetkellä projektissa on mukana 360 henkilöä. Tunnelitöissä eli louhinnoissa ja rakennusteknisissä töissä on noin 190 työntekijää. Muissa töissä on siis 170 henkilöä? Jostain kumman syystä Tampereen työttömyysprosentti huitelee 18 % tuntumassa. Nousua työttömyysluvuissa on tapahtunut tunnelipäätöksen jälkeen vaikka piti tapahtua toisinpäin. Tunnelin piti työllistää, kehittää, avata yrityksille toimintamahdollisuuksia runsain määrin ja vaikka mitä. Näin vakuutettiin, kun päätöstä perusteltiin vuoden 2013 syksyllä. Toisin on vain käynyt.

Naistenlahden puolella rakennetaan Rauhaniementien uutta siltaa. Silta on määrä avata liikenteelle kesäkuun lopussa tänä vuonna.
Naistenlahdessa pidennetään lisäksi eteläistä aallonmurtajaa alueelle tuodulla louheella.

Rantaväylän eteläpuolella tehdään yhä avolouhintatöitä ja maanrakennushommia. Kuuluvatko nämä työt suoraan tunnelityöhön vai kerrostalojen maanpohjan rakentamiseen, sitä lehtijuttu ei kerro.

Jutussa kerrotaan, että rakennushankkeen kustannusarvio kuin aikataulu ovat pitäneet. Eihän rakentajan edustaja voi muuta sanoakaan, vaikka unohtikin mainita yksinomaan Santalahden saastuneiden maiden vaihdon aiheuttamat kustannukset n. 4 milj.euroa. Eikä tarvitse epäillä, etteikö kustannusarvio pidä. Siirretään vain tunneliallianssin kuluja kaupungin muille momenteilta maksettavaksi.

AL blogissa "..TAIVAS ON AUKI:-TAMPEREEN TALVIVAARA!", nimerkki Sitsimies laukoo näitä ikiaikaisia viisauksiaan; "Aivan! 2018 tämä keskustelu tuntuu hassulta." Ehkä joistain tuntuukin hassulta. Totuus on toinen, kun tunnelista aiheutuvat maksut lankeavat täydellä voimalla veronmaksajien maksettavaksi. Ei muuten tunnu yhtään hassulta. Tonttimaan vaihdoista tulevia kaavoituskorvauksia joudutaan odottamaan pitkään, koska kansalaislta on ostovoima haussa eikä asuntokauppa käy toiveiden mukaisesti. Tampereen massatyöttömyydellä on siihen myös vaikutuksensa.

------------------

 

YLE 2.3.2015 Pienenä mausteena, kunnat lausuivat hovioikeudessa: ”Asfalttikartellissa painostusta, kurinpitokokouksia ja rangaistusjärjestelmä”.

Tunneliallianssiin kuuluva Lemminkäinen Oy on pääurakoitsijana Tampereen rantatunnelityömaalla. Se tuomittiin Helsingin KärO:ssa asfattikartellijutussa suuriin korvauksiin, joista Tamperekin on osaan saamamiehenä.

Nyt asia on edennyt hovioikeuskäsittelyyn. menee vielä jonkin aikaa, ennen kuin sieltä tulee päätös ulos.

Kas kummaa, tunnelityömaahan kytköksissä olevia on muitakin käräjillä kuin kolme perussuomalaista. Yrityksen taustat oli varmaankin tarkistettu ennen valintoja, olihan?!

 

*********

7.2.2015 Ei ole Tampereella ruuhkia!

Jopas nyt jotakin. Nyt tuli kansainvälinen vahvistus sille, mistä olen puhunut jo vuosia, siis ruuhkista. Alunperin Tampereen tunnelia perusteltiin liikenneruuhkilla. Turhaan, aivan turhaan, kuten laulussakin sanotaan.

Aivan turhaa tai lähes turhaa kiivailu on ainakin Tampereella, jossa liikenne sujui viime vuonna öljyjätti Castrolin mukaan kaikkein jouhevimmin koko maailmassa. Nyt meni pohja pois valittaa ruuhkista, keskitytään vain maanjalostuksen rakennusyhtiöitä varten. Voihan sieltä mannaa tulla itsellekin. Päällään oleva lama vain on sotkenut pahasti asuntokaupan, asunnot eivät mene kaupaksi.

Noususuhdanteessa käynnistetty tunneliprojekti kusee hankkeen alulle panijoiden kintuille. Olkoon niin. Päivitystä kaupunkilaisten mielipiteistä.

 

*********

AL 6.2.2015. Kolme Tampereen perussuomalaista joutuu tunnelikäräjille törkeästä kunnian loukkauksesta?

Tunneli vaatii lisää uhreja. Kuinka monta henkilökohtaista kohtaloa onkaan nähty, ennenkuin tunneli on valmis?

Syytteen saivat Tampereen perussuomalaisten paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Terhi Kiemunki, varapuheenjohtaja Heikki Luoto sekä silloinen sihteeri Lassi Kaleva. Kaikki ovat myös eduskuntavaaliehdokkaita.

Viime kunnallisvaalien alla, 2012, julkaistiin Perustamperelainen-vaalilehdessä juttu, jossa kerrottiin että Tampereen tunneliprojektin ylintä virkamiestä, Liikenneviraston yksikön päällikköä epäiltäisiin Vantaalla virka-aseman väärinkäytöksestä.

Vaalilehden kirjoitus perustui Rakennuslehden julkaisemiin tietoihin eikä kirjoituksessa esitetty, että asia olisi poliisitutkinnassa.

Eräiden Liikennevirasto virkamiesten toimia tarkasteltiin viraston omassa selvityksessä, joka koski kehäradan tunnelin lisä- ja muutostöitä. Selvitys aloitettiin, koska Rakennuslehti oli uutisoinut hankkeeseen liittyvistä epäselvyyksistä. Kolme liikenneviraston virkamiestä sai syksyllä 2012 virastoltaan huomautuksen Kehärata-hankkeen neuvotteluprosessista ja sopimusneuvotteluiden dokumentoinnin puutteesta.

Ei voi mitään, mutta mieleen tulee väkisinkin, että käräjöinnin aloittaminen juuri vaalien alla kuuluu vaalien käyntitaktiikkaan. Mustataan mahdollisimman paljon. Nooh, oikeus tekee päätöksensä, ja em. henkilöt saavat vaaliin sopivaa julkisuutta. Pääasiahan on, että puhutaan, ilmaisestahan julkisuudesta on kysymys.

Eduskuntavaalin lähestyessä äänestäjiä kiinnostaa, miten mahdollinen kansanedustajaehdokas on toiminut Tampereella tärkeissä tunneli- ja ratikkaäänestyksissä.

Pirkanmaan Käräjäoikeus hylkäsi syytteet!

*********

 

Valtuustokysely vesilupapäätöksen noudattamisesta

Kaupunginvaltuutettu Aarne Raevaara (ps) on tuonut 19.1.2015 valtuuston kyselytunnille kyselyn tunnelin rakentamiseen liittyvän vesiluvan noudattamisesta. Aiheen on antanut syksyllä uutisoitu Finlaysonin kirkon vajoaminen. Apulaispormestari Pekka Salmi vastaa ELT-keskuksen sanoja siteeraten, "ei hätää, kallioon pumpataan vettä, että pohjaveden korkeus saadaan pysymään annetuissa rajoissa".

Kyselyn ja vastauksen löydät täältä.

 


2014

 

Aamulehti julkaisi allaolevan kirjoitukseni 28.2012.2014 ja Tamperelainen 10.1.2015, otsikolla "Tunnelin tavoitehinta ei pidä. Riittääkö kustannusarvio?". Molemmat oli lähetetty samana päivänä.

Rantatunnelin tavoitehinta näyttää ylittyvän

Tampereen Rantatunnelin rakentamispäätöstä edelsi kiivas keskustelu puolesta ja vastaan. Yhtenä kritiikin kohteena oli tunnelin rakentamiskustannukset ja niiden pitävyys. Kustannusarvioksi ilmoitettiin 185 milj. euroa, mutta päätöksen läpimenon varmistamiseksi tavoitehinnaksi asetettiin 180,3 milj.euroa.

Tampere on julkaissut Rantatunnelin kustannusten kehittymistä koskevan raportin marraskuun 2014 tilanteesta.

Kustannusten jakamisesta on sovittu, että hankkeen kustantavat Tampereen kaupunki 67 % ja Liikennevirasto 33 % = 100 %.

Tavoitehintaan, 180,3 milj.euroa sisältyy hankesuunnitelmassa kuvattu työn sisältö ja riskien jako. Tavoitehintaa voidaan tarkistaa ylöspäin yhdessä sopimalla työn laatutason tai laajuuden muuttuessa.

Tavoitehintaa nostavia tekijöitä ovat esimerkiksi alan kustannustason nousu ja pilaantuneiden maiden puhdistamisen määrä. Nousua tulee myös, jos työmaan ulkopuolelle kuljetettavien maa-ainesten kuljetusmatkat ylittävät sovitun.

Tavoitehinta sisältää allianssin korvattavat kustannukset sekä palveluntuottajien ilmoittaman palkkion. Tavoitehinnan ylittymisestä vastaavat tilaaja 50 % ja palvelutuottaja 50 % palkkion suuruuteen saakka. Sen jälkeen tilaaja 100 %. Tavoitehinnan alittuminen jaetaan tilaajan ja tuottajan kesken.

Miltä näyttää marraskuussa 2014 kustannusmuutos suhteessa tavoitehintaan? Alihankinnoista odotetaan kustannusalitusta, mutta ennuste on epävarma. Myös hankkeen yhteisistä kustannuksista odotetaan syntyvän säästöä.

Pilaantuneiden maiden määrä Santalahdessa ylittää merkittävästi arvioidun määrän, ja siihen varattu raha on jo käytetty. Myös rakennussuunnittelun kustannusten arvioidaan ylittävän tavoitekustannuksessa sille budjetoidun osuuden.

Edelleen raportti kertoo, että hankkeen kustannusten ennustetaan ylittävän tavoitehinnan mutta alittavan kustannusarvion! Tunnelin tavoitehinta ei tule pitämään. Mikä on lopullinen hinta, sitä odotamme kauhulla.

Ps. kirjoitin tavoitehinnan pitämättömyydestä jo syksyllä 2013.

*********

 

Iloista hypetystä

AL 30.11.2014 julkaisi laajan jutun rantatunnelin etenemisestä. Jokainen vaurio tunnelin päältä tutkitaan.

Näin kerrottiin. Tunneli etenee aikataulussa. Suurin osa asioista on mennyt juuri niin kuin on suunniteltukin. Mutta, ei ihan kaikki? Kustannusarvio ja aikataulu ovat pitäneet!

Lukuja;

 • louhittu 55 %, 2500 m, louhimatta 1900 m
 • tehty kaikista töistä 35 %
 • työvoima 393 henkilöä. Positiivista se, että työvoimaa on hyvin saatavissa, kun työttömyy% huitelee missä huitelee. Tunnelia perusteltiin mm. suurilla, huom suurilla, työllistämisvaikutuksilla, jopa 21000 htv. "Kuuma peruna" näyttää olevan edelleenkin.
  • 213 Pirkanmaalta
  • 109 Tampereelta
  • 161 muualta Suomesta
  • 19 ulkomaalaista
  • työttömyys ei ole vähentynyt tunnelin myötä
 • kustannusarvio toteutunut 33,3%, käytetty n. 60 milj.€, käyttämättä n. 129 milj.€. Tunneliprojektiin on (aikuisten) oikeasti käytetty 2014 vuoden loppuun mennessä kylläkin n. 67 milj. euroa.

YLE 1.2012.2014 yhtyi samaan hypetykseen. Kieltämättä mielenkiintoisia kuvia tunnelin louhinnasta. Allianssin edustajat ovat vastaamassa kuulijoiden kysymyksiin.

Iloiseen hypetykseen sisältyy pieni epäilys. Meneekö kaikki ihan kuin Strömsöössä, uskallan epäillä. Olen varmaan pahanilman lintu, joka näkee asian laajemmin.

"Kauneusvirheitä" alkaa tunnelin ympäriltä pulpahdella esiin. Miten näin voidaan tehdä, että tunneliallianssin ja kaupungin välisiä kustannusten jakosopimuksia (kh 1.2012.2014 480 §) tehdään jälkikäteen ja alliansille kuuluvia kustannuksia siirretään siinä kaupungin piikkiin? Tällaisen menttelyn siunasi myös valtuusto, päättäessään v 2015 talousarviosta, ts kustannuksia vyörytetään kaupungin maksettavaksi. Tästä menettelystä varoitin paljon ennen tunnelipäätöstä.

*********

 

Valtuuston budjettikokous 17.11.2014

Ovatko päättäjät täysin pihalla kun puhutaan kaupungin taloudesta ja tunnelista?

Vaikka Tampereen talous on kuralla, miksi päättäjät eivät sitä halua myöntää? Onko vauhtisokeus sekoittanut pään, niin ettei tajuta, että rahat loppuu? Tämä on havaittavissa äänestyskäyttäytymisissä. Otetaan pari kohtaa, tunneliin ja ratikkaan liittyvät. Mittaavathan ne samalla myös päättäjän luotettavuutta, päätöksen pitävyyttä. Sopii näin eduskuntavaalien alle.

Varsin oudon kuvan saa niiden valtuutettujen toiminnasta, jotka ensin vastustustivat Rantaväylän tunnelia 16.9.2013, niin nyt he ovat valmiit siirtämään Allianssille kuuluvia kustannuksia tamperelaisten syliin. Täältä näkyy miten äänestettiin syksyllä 2013. Näin äänestettiin nyt.

11,5 milj. euron tunnelikustannusten siirto Allianssilta Tampereen kuluiksi, puolesta äänestäneet

Kok: Reeta Ahonen (varavaltuutettuna), Harri Airaksinen, Siina Autio (varavaltuutettuna), Erkki Axen, Matti Heinivaho, Matti Höyssä, Anna-Kaisa Ikonen, Antti Ivanoff (varavaltuutettuna), Aleksi Jäntti, Leena Kostiainen, Mikko Leppälahti (varavaltuutettuna), Jouni Markkanen, Ilpo Rantanen (varavaltuutettuna), Ilkka Sasi, Yrjö Schafeitel, Elina Sirén, Irja Tulonen, Sofia Vikman, Mikko Leppälahti (Riitta Koskisen varavaltuutettuna), Minna Talonen (Matti Höyssän varavaltuutettuna)

Sd: Atanas Aleksovski, Aila Dündar-Järvinen, Tarja Jokinen, Ulla Kampman, Anneli Kivistö, Sirpa Koivivisto (varavaltuutettuna), Johanna Loukaskorpi, Sanna Marin, Tero Mattila (varavaltuutettuna), Jari Niemelä, Riitta Ollila, Jarmo Rantanen, Pekka Salmi, Seppo Salminen, Ilpo Sirniö ja Anne Tervo (varavaltuutettuna).

Vas: Mikko Aaltonen, Ulla-Leena Alppi, Kalle Hyötynen, Varpu Jutila, Ilkka Järvelä (varavaltuutettuna), Minna Minkkinen ja Virva-Mari Rask (varavaltuutettuna).

Vihr: Hanna Hakko, Satu Hassi, Anna-Kaisa Heinämäki, Jama Jama (varavaltuutettuna), Maija Kajan, Jaakko Mustakallio, Irene Roivainen, Kirsikka Siik, Petri Siuro (varavaltuutettuna) ja Oras Tynkkynen.

Kesk: Matti Järvinen (varavaltuutettuna), Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen, Tuomo Räihä (varavaltuutettuna) ja Timo Vuohensilta,

Rkp: Peter Löfberg

Kd: Leena Rauhala

Skp: Jari Heinonen

Tasi: Lasse Oksanen

11,5 milj. euron tunnelikustannusten siirtoa Allianssilta Tampereen kuluiksi vastustaneet

Ps: Tiina Elovaara, Markku Forsberg (varavaltuutettuna), Lassi Kaleva, Terhi Kiemunki (varavaltuutettuna), Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Ilmari Rostila ja Seppo Silvennoinen.

Tyhjää

Kd: Satu Sipilä


*********

Maanalainen liittymä tunneliin, hinta n. 30-40 milj.euroa.

Kh:n suunnittelukokous päätti 27.10.2014 jatkaa keskustan yleissuunnittelua Valttius-vaihtoehdon pohjalta, johon sisältyy maanalainen Näsinkallion liittymä piilotettuna Tampereen keskustan strategisesta osayleiskaavaan, jonka mukaan keskustan maanalaista pysäköintiverkostoa laajennetaan.

Näsinkallion eritasoliittymän kautta tulisi ajoyhteys Rantaväylän tunnelista Kunkun parkkiin, joka on Hämeenkadun länsipään alle louhittava pysäköintiluola.

Kunkun parkille laaditaan asemakaava vuoden 2015 aikana. Kaupunginvaltuuston aiemmin tekemän päätöksen mukaan Näsinkallion eritasoliittymästä pitää tehdä erillinen päätös. Näin onkin parasta, koska rahat ovat menneet (myös "Sähkölaitoksen kassa" tyhjä).

 

*********

AL 10.11.2014. Tunneli vaatii lisää "poliittisia uhreja" ja aiheuttaa eripuraa. Tampereen valtuuston demariryhmä yhdistyi ja hajosi heti uudestaan

Tunneli päätös oli kova juttu, niin puolueille kuin kaupunkilaisille. Tampereen demarien valtuustoryhmässä kuohuu, ehkä kovempaa kuin koskaan. Valtuustoryhmä päätti kokouksessaan äänestyksen jälkeen ottaa vuosi sitten erotetut neljä naisvaltuutettua takaisin ryhmään. Näin hajonnut demariryhmä olisi yhdistynyt taas yhdeksi.

Toisin kävi. Tunnelidemareiden takaisin ottamista vastustaneet valtuutetut ilmoittivat, että he eivät enää osallistu Tampereen demarien valtuustoryhmän kokouksiin. Naisnelikkoa vastaan äänestivät Jari Niemelä, Ulla Kampman, Anneli Kivistö ja Aila Dündar-Järvinen.

Helppo ennustaa, raitiotiehanke tulee repimään lisää puolueita hajalle, koska rahaa ei ole. Kaupungin talous on enemmän kuin kuralla, Tampereen kantokyky EI KESTÄ ratikkaa eikä muitakaan suurhankkeita, kerskainvestointeja, kun samanaikaisesti ihmisten hyvinvointikustannukset kasvavat. Vanhusten "tehostettu eliminointiohjelmakaan" ei tuo siihen helpotusta. Nyt kysytään vastuullisuutta ja laskutaitoa päättäjiltä. Hölmöjä päätöksiä on tehty jo riittävästi.

 

*********

Tunnelin kuluja siirretään Allianssilta Tampereen kuluiksi

Talousarviossa 2015 esitetään tunnelin kustannuksiin 51,4 milj.€. Kustannuksista menee yli 11,5 milj.€ kaupungin piikkiin, silta- ym. rakenteisiin, siis EI Alliansiin. Näin sitä pysytään tavoitehinnassa!

Tunneli pysyy hyvin tavoitehinnassa ja tekijät tulevat saamaan kymmenyksensä. On ansiokkasti huolehdittu ja huolehditaan, että riittävä osuus kustannuksista siirretään kaupungin kontolle. Tästä pitää valtuusto huolen. Tästä minä ole kertonut jo vuosia sitten. En halua olla, mitä minä sanoin tyyppi, mutta mitä minä sanoin!

Katsotaan, puhuuko Ossi p****aa. Allianssin kuluiksi on kirjattu ja kirjataan talousarvioissa (varsinainen ja lisätalousarvio) sekä tilinpäätöksissä miljoonia euroja.

Tunneli, vai puhutaanko Rantaväylän kehittämishankkeesta, on tullut maksamaan suunnitteluineen ja töineen kaupungille v. 2010 lukien, v. 2014 loppuun mennessä n. 67,345 milj.euroa. Valtuuston hyväksyessä 2015 talousarvion, tunnelihanke vie tämän vuoden loppuun mennessä jo n. 119,3 milj.euroa. Kun huomioidaan valtion palauttama osuus, n. 5 mij.euroa, niin kustannukset pyörivät n. 114,3 milj.eurossa.

2013 4,5 Suunnittelua
2014 40 Työ
2015 39,9 Työ
2016 35 Työ
2017 10 Käyttöönotto
2018 2,3 Viimeistelyt, "kukat"
Yht. 131,7 48,6 milj.€ jää jaettavaksi

Vertaillaan talousarvioissa (viereinen taulukko) olleita lukuja tunnelin hankesuunnitelman lukuihin.

Väylät ja johtosiirrot ja työnaikaiset liikennejärjestelyt, 36 226 054 €
sillat 23 663 965 €
tunneli 79 188 220 €
tekniset järjestelmät 27 830 564 €
suunnittelukustannukset 13 182 803 €
Tähän päälle vielä takuuvaraus 360 000€
riskit 3 647 500 €
ja mahdollisuudet 3 800 000€
Kaikki yhteensä 180 299 106 €
.

Ei hassumpi summa jaettavaksi Allianssin osapuolille, kohtuullinen kate, jos näillä luvuilla mennään n. 27 %. Ja artisti maksaa, eli tamperelainen veronmaksaja. Valitettavasti valtuusto on astumassa, tai on jo astunut samaan ansaan ratikkahankkeessa. Ratikkahankkeen allianssi käärii samalla kateprosentilla ihan kohtuullisen potin n. 67,5 milj.euroa, jonka taas artisti maksaa.

Valtion osuuden takaisin maksu

Miksi Liikennevirastolta Rantaväylän tunnelista saatavaa valtion osuutta ei ole kirjattu täysimääräisenä (selkokielellä) investointiosaan eikä taloussuunnitelmaan? Takaisin maksuksi on esitetty kahta summaa 3,8 milj.€ ja 4,8 milj.€, kumpi on oikea, Ei kumpikaan. Kh:n 23.6.2014 hyväksymässä Allianssisopimuksen muutoksessa hyväksyttiin 5 milj.€.

Valtuusto hyväksyi 14.5.2012 Allianssi-sopimuksen, joka sisälsi mm. Liikenneviraston osuuden tunnelikustannusosuuden takaisin maksusta v. 2015 ja 2016. Kh muutti Liikenneviraston esityksestä 23.6.2014 takaisinmaksuohjelmaa.

"...Liikennevirasto maksaa kauppahintana jäljempänä sovitun osuuden hankkeen kustannuksista korottomana Tampereen kaupungille viimeistään vuosina 2015, 2016 ja 2017 ja että vuosittaiset maksuosuudet ovat seuraavat: 5 milj.€ vuonna 2015, 26 milj.€ vuonna 2016. Loppuosuus hankkeen kustannuksista siten, että Liikenneviraston lopulliseksi rahoitusosuudeksi muodostuu 33 % (n. 30 milj.€) vuonna 2017."

Kuntalain mukaan kunnan talouteen vaikuttavia päätöksiä tekee valtuusto, joka voi myöntää valtuuksia kh:lle tai lautakunnille. Allianssi-sopimuksen muutoksien tekemiseen ei löydy valtuutusta, tai se on se kuuluisa kassakaappisopimus. Mene ja tiedä. No, valtuustohan on leimasin, joka siunaa hankkeet ja kulut jälkikäteen, ei sen kummenpaa. Näin kävi Rantaväylän tunnelinkin eteenpäin viennissä. Sama käytäntö toteutuu ratikan osalta, valitettavasti.

 

*********

Tekniikka ja Talous 25.10.2014. Tunnelityömaalta valtaisat säästöt!

Näin suitsutetaan allaianssimallista. Tämä tapa tehdä yhteistyötä tilaajan ja rakentajan välillä on poikinut häkellyttävän suuret säästöt Tampereen rantatunnelin rakennustyömaalla. Riittävän pitkälle kun mennään, kohta tunnelityömaa tuo puhdasta rahaa.

Allianssimallin avulla tunnelin rakennuskustannuksia on saatu niistettyä peräti 20 miljoonalla eurolla. Kyllä, samaa mieltä. Hankkeen alkuperäinen kustannusarvio oli reilut 200 miljoonaa euroa. Kustannusarvio piti painaa mahdollisimman alas sen vuoksi, että saataisiin päätös aikaan.

Aika näyttää mikä luku viivan alle jää, kun työ kaikkine kukkaistutuksineen on valmis. Tunnelin loppulaskuun on laskettava myös muilta momenteilta maksetut menot. Yleensä hinta ylittää kustannusarvio. Jännityksellä odotamme, mikä on lopullinen hinta. Näin kävi myös Näsilinnan korjauksen kanssa. Alkuperäinen kustannusarvio oli 5 milj.€, sitten muutettuna 5,5 milj.€. Korotusta 10 %.

Tässä vaiheessa rantatunnelin työmaa on imenyt suunnitelmineen, töineen ja muille momenteille ohjattuine maksuineen kaupungin rahaa n. 66 milj.€ eli n. kolmasosan budjetoidusta.

 

*********

Tunnelin sisätöiden tekijä valittu. AL 22.10.2014.

Tampereen Rantaväylän tunnelin talotekniikan urakan hoitaa suomalainen Are Oy. Sähkö-, putki-, ilmastointi, sprinkleri-, liikenteenhallinta- ja automaatiotöillä lasketaan työllistävän 40–70 työntekijää. Aren johtaja lupaa työllistää omia pirkanmaalaisia työntekijöitään. Puhutaan n. 20 milj.€:n urakasta.

Talotekniikan rakentaminen alkaa helmikuussa 2015 ja valmistuu huhtikuussa 2016.

Naistenlahden etelän puoleinen silta puretaan ja liikenne ohjataan pohjoisen sillan kautta. Nopeusrajoitus on 50 km/t - tukkoisuutta, ei ruuhkia, tiedossa moneksi vuodeksi. Kaupungin keskutan läpiajo kiihtyy kun autoilijat hakevat vaihtoehtoreittiä.

 

*********

Rantatunneli tuo Tampereelle kaksi 40-metristä piippua. AL 6.10.2014.

Tampereen rantatunnelin suuaukkojen läheisyyteen tulee kaksi 40-metristä ilmanvaihtopiippua.
Tampereen kaupungin toivomuksesta, Tampereen taidemuseo järjestää yleisen kilpailun taideteosten toteuttamiseksi ilmanvaihtopiippuihin Santalahteeen ja Naistenlahteen. Piiput ja taideteosten pitäisi toimia kaupunkikuvan uusina maamerkkeinä.

Jatkoon päässeistä ehdotuksista maksetaan 5 000 euron palkkio/ehdotus. Kilpailun voittajalle maksetaan 30 000 euroa.

Taiteen edistämiskeskus Taike on myöntänyt kilpailulle 35 000 euron avustuksen.

Olen ilon pilaaja. iIlmanvaihtopiippujen tunnelitaide tulee maksamaan n. 0,5 milj.euroa kaikkien muiden tunnelikustannusten lisäksi.

Tässä ne sitten ovat nähtävillä, voittaneet taideteokset?!

 

*********

RANTA-TAMPELLAN asunnot myyntiin

YIT julkaisi 20.9.2014 Aamulehden välissä Ranta-Tampellaa mainostavan näyttävän ilmoitusliitteen. Siinä mainostetaan tulevaa asuinaluetta ja asuntoja. Osoitteesta www.rantatampella.fi saa lisää informaatiota. Kovasti tuodaan esiin näkyvyyttä Näsijärvelle. Todella hieno näköala on näissä ihan rantaan sijoittuvissa asunnoissa, muut jäävätkin sitten pimentoon. Asumaan pitäisi ensimmäisten päästä vuonna 2017. YIT:lle on tulossa alueelle 24 kiinteistöä.

Koska Aspinniemen täyttömaa on järveen päin viettävällä kalliorinteellä, suosittelen, että täytön päälle rakennetut talot ankkuroidaan hyvin kallioon. Kaivettavan kanavan vuoksi vesi imeytyy kaltevan kallion päällä olevaan silttiin ja joka liikenteestä johtuvasta tärinästä liestyy. Maamassojen ja talojen painojen yhteisvaikutuksesta ja liestymisestä johtuen koko saari ("patja") taloineen päivineen voi liukua viistoa kalliota pitkin Näsijärveen. Syvyys sillä kohtaa n. 20-30 m. Toivottavasti näin ei koskaan käy.

Julkaisun mukaan ensimmäiset kohteet ovat Keulakorttelissa, joka sijaitsee juuri Aspinniemenä tunnetun teollisuus-, maantäyttöpaikan päällä. Mielenkiintoinen tilanne. Ennen tunnelipäätöstä nousi esiin tämä kaatopaikka-asia ja mahdolliset maan vaihdot.

Toivottavasti tulevat alueen asukkaat ottavat nämäkin seikat huomioon, ettei käy niin kuin kävi Härmälässä kaatopaikan päälle rakennettaessa. Kaupunki lunasti asunnot.

Autopaikat Ranta-Tampellassa sijoitetaan maan alle. Viisaasti ajateltu. Autohalleista on helpompi poistaa tuuletuksella mahdollisia haitallisia kaasuja kuin asunnoista, jos sellaisia nousisi entisestä kaatopaikasta.

Otteita tutkimusraportista

RANTA-TAMPELLA PILAANTUNEISUUDEN JA PUHDISTUSTARPEEN ARVIOINTI 1.7.2010 (Ramboll)

-------
"Maaperä on osittain pilaantunut metalleilla, öljyillä, PAH-yhdisteillä ja PCB:llä. Koko alueella maaperän
haitta-ainepitoisuudet ovat kohonneet. Myös alueen pohjavesi voidaan katsoa pilaantuneeksi,
samoin kuin vedenalainen täyttö, joka ulottuu noin 50 m päähän rantaviivasta.
-------
Riskitarkasteluun perustuvan puhdistustarpeen arvioinnin perusteella kohteen maaperän pintakerros
(1 m) tulee kunnostaa riskittömälle tasolle. Rakennusten alta kunnostus koskee ainoastaan haihtuvia
yhdisteitä ja kunnostus tulee tehdä 1,5 m syvyyteen tai enintään pohjaveden pintaan asti.
-------
Tutkimusten perusteella poistettavien maamassojen määräksi on arvioitu 150 000…200 000 m3.
Tästä noin 20 000…30 000 m3 tulee puhdistaa pilaantuneesta maasta aiheutuvien terveysriskien perusteella.

Loppu poistettava (osittain pilaantunut ja jätettä sisältävä) maa-aines joudutaan kaivamaan
rakennusten ja pysäköintihallien alta, alueelle rakennettavan kanavan kohdalta ja muiden rakenteiden
kohdalta."

Tunnelin hankesuunnitelma ei sisällä mainintaa pilaantuneen maanvaihdosta Aspinniemen alueella. Vrt. mitä Santalahdesta on sovittu. Maankäyttösopimus edellyttää maanomistajan huolehtivan pilaantuneiden maiden vaihdosta.

Ranta-Tampellaan tulevan kanavan suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa kaupunki (Maankäyttösopimus). Näihin liittyvät kustannukset jaetaan 50% maanomistaja / 50 % Tampere.

 

Politiikon jälkiviisautta. Kaupunginvaltuutettu Juhana Suoniemi pelkää kanavan puolesta. Hän toivoo, että kanava rakennetaan Ranta-Tampellaan. Hän pelkää kuitenkin, että valtuusto voi vielä kääntyä kanavaa vastaan. Olisi pitänyt päätöksentekovaiheessa ottaa huomioon myös tämä mahdollisuus.

Tilanne on kuitenkin sellainen, että kanava tullaan näkemään pelkkänä kuluna, kun kanavan kaivuukustannukset tuodaan julki. Eipä taidettu kanavaa suunniteltaessa ottaa huomioon, mitä vaaratekijöitä kaiken kaikkiaan se tuo mukanaan.

Asemakaavaselostuksessa todetaan, että kanava on keskeinen kaupunkikuvallinen elementti Ranta-Tampellassa. Kanava halkaisisi alueen itä-länsisuunnassa, ja se olisi 13 metriä leveä.

 

*********

AL julkaisi 13.9.2014 aukeman jutun "Tampereen rantatunnelista on louhittu jo 38 %". Olen tyytyväinen, jos ja kun, kirjoitukseni toimi detonaattorina kyseiseen artikkeliin. Ellei sinulle tule lehteä, se on luettavissa kahtena tiedostona Tunneli AL 130914a ja Tunneli AL 130914b.

Allianssi kertoo rantatunnelin työvoiman määräksi 331 henkilöä. 10 % on ulkomaalaisia (33 henkilöä), 60 % Pirkanmaalaisia (180 henkilöä), josta 30 % on tamperelaisia (60 henkilöä). Muualta Suomesta 30 5 (118 henkilöä). Hienoa, että pääosin työvoima on suomalaisia, vaikka lähellekään luvattuja lukuja ei päästäkään.

Perehdytettyjen määrä on 893 henkilöä?! Tähän ryhmään kuuluvat myös ne, jotka tekevät työmaalla jotakin pientä sellaisten yrirysten palveluksessa, jotka eivät sisälly Allianssin vahvuuteen.

Allianssin edustajat ovat vastanneet lehdessä 9 tunnelia koskevaan kysymykseen. Vastauksista käy ilmi, että kaikki hyvin. Näin kuuluukin Allianssin edustajien vasta. Kun lukee rivien välistä, ongelmia on ja ylimääräisiä kuluja aiheutuu sieltä täältä.

Lehdessä kerrotaan, että rahaa Allianssin kassasta on palanut 48, 3 milj. euroa (n. 27 %). Tämän lisäksi on laskettava kaupungin muilta momenteilta menevät kulut, joita ei lasketa Allianssin kuluiksi. Tunneliin on kulunut Allianssin ja kaupungin rahaa yhteensä n. 68 milj. euroa, kun otetaan huomioon suunnittelut, selvitykset, kilpailutukset, lisätyöt, vahingonkorvaukset, jne...

 

8.9.2014 luki YLE Tampere uutisen, että Lemminkäinen ja Parma, Kangasala, ovat tehneet sopimuksen tunneliin liittyvien betonirakenteiden tekemisestä. Sopimuksella on merkittävä työllistämisvaikutus.

Hinta SALATAAN, miksi? Kuinka paljon tunnelin rakentamiseen liittyykään salaamista ja peittelemistä? Koko hankkeen kustannusarvio on 185 milj. euroa ja tavoitehinta 180,3 milj. euroa.

 

*********

Kiri jälkeenjäänti kiinni - saat lisärahaa

Tampere näyttää ottaneen uuden käytännön palvelujen maksamisessa. Jos työt jäävät jälkeen tavoitteesta, ei mitään hätää, kun aikataulu saadaan kiinni, niin siitä voidaan laskuttaa! Onko tämä sitä tilaaja-tuottajamallin tuotosta vai mitä se on? Kuuluuko tämä alliansiin omana spesiaalina, vai onko tämä jotakin uutta kauppatapaa?

Katsokaa, miten hienosti on muotoiltu talouskatsauksessa 7/14 tunnelirahoituksen tämän vuoden ylitys. "Investointiennusteen mukaan investointien vuosisuunnitelma olisi ylittymässä Rantaväylän tunnelin osalta 6,5 milj. eurolla töiden ennakkoon arveltua nopeamman etenemisen vuoksi. Hanhe on kirinyt kiinni aloituksen viivästymisestä aiheutuneen aikataulun venymisen ja on nyt lähes alkuperäisen hankeaikataulun vauhdissa. Tästä syystä hankkeen kustannukset ovat muodostumassa tälle vuodelle arvioitua suuremmaksi, kuin hankkeen kuluvan vuoden ennuste on 40 milj.euroa."

Täysin kestämätön perustelu, siis miten se oikein menee?... ennakkoon arveltua nopeamman etenemisen vuoksi. Hanke on kirinyt kiinni aloituksen viivästymisestä aiheutuneen aikataulun venymisen ja on nyt lähes alkuperäisen hankeaikataulun vauhdissa." Tästä siis pitäisi maksaa ylimääräistä, että mennään aikataulussa?! Anna mun kaikki kestää. Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuosiylityksen 20.10.2014.

Palataan vielä tunnelirahoitukseen. Allianssin ei tarvitse missään vaiheessa tehdä tunnelia tappiolla. Sen varmistaa hankesuunnitelmaan kirjatut kohteet, jotka siirtyvät Tampereen maksettaviksi käytännössä ilman ylärajaa.

 

*********

Lähetin 16.8.2014 Aamulehteen ja Tamperelaiseen julkaisua varten seuraavan mielipidekirjoituksen. Molemmat lehdet julkaisivat jutun. AL oli muuttanut otsikon raflaavammaksi, "Tunnelityöntilanne nostaa esiin useita kysymyksiä".

AL julkaisi 13.9.2014 jutun "Tampereen Rantatunnelista on louhittu jo 38 prosenttia". Olen todellakin tyytyväinen, jos ja kun aiheesta kirjoittamani mielipidekirjoitus (alla) toimi detonaattorina laajempaan artikkeliin.

 

Mitä rantatunnelille oikeasti kuuluu?

Rantatunnelin työt käynnistyivät viime syksynä valmisteluilla ja vuodenvaihteen tienoilla alkoivat louhintatyöt kolmesta kohtaa.

Vaikka töiden edistymistä ja veden laadun muutoksia voi seurata internetissä, silti jää kaipaamaan niitä tietoja, joita luvattiin valtuustolle vastauksessa valtuutettu Lassi Kalevan tekemään valtuustoaloitteeseen, Rantaväylän tunnelihankkeen kulujen ja paikallisten työllisyysvaikutusten seuraamiseksi ja valvomiseksi.

Julkisuudessa on kirjoitettu louhintatöistä aiheutuneista meluhaitoista, pölystä, mudasta, liikennejärjestelyistä ym. asukkaille aiheutuvista harmeista.

Alkukesästä uutisoitiin (YLE Tampere 24.6.2014), että työmaa on etuajassa. Kallion laatu on ollut odotetusti Tammerkosken alla ruhjeisempaa ja vaatii lujituksia jatkuvasti. Seurantakartan mukaan työt ovat junnanneet jo pitkään kosken alla. Kuinka paljon tunnelista joudutaan pumppaamaan vettä pois vuorokaudessa vuotojen vuoksi?

Valtiokin aloitti "tunnelivedätyksen". Alkukesästä Liikennevirasto esitti tunnelin maksuosuuksien myöhentämistä. Liikenneviraston perusteluina oli työn aloituksen viivästyminen! Onko viivästynyt? Työt alkoivat heti myönteisen tunnelipäätöksen jälkeen.

Maksuosuuksien myöhentämisasia tuli kaupunginhallituksen käsittelyyn juuri lomien alla. Tarkoituksenmukaisuutta! Kaupunginhallitus muutti valtuuston 14.5.2012 hyväksymää allianssisopimusta ja myöhensi maksatusaikataulua. Valtuusto ei aikoinaan antanut kh:lle mandaattia sopimuksen muuttamiseen.

Tiina Elovaara jätti päätökseen eriävän mielipiteen ja vaati asian viemistä valtuuston ratkaistavaksi, koska sen tehtävänä on päättää talouteen ja riskienhallintaan liittyvistä asioista.

Nyt alempi instanssi peukaloi ylemmän päättäjän hyväksymää päätöstä. Menikö kaikki niin kuin piti?

Tampereen talouden ja toiminnan katsauksessa 4/14 kerrotaan, että tunnelin kustannukset ylittyvät tänä vuonna 6,5 milj.eurolla. Ylitys johtuisi aikataulun kirimisestä?

Sopii myös kysyä, mikä vaikutus budjetin ylitykseen on Santalahden pilaantuneiden maiden vaihdolla? Vaihdettavien maiden määrä nousee huomattavasti budjetoitua suuremmaksi (tp 1-3/14).

AL 13.9.2014 artikkeli kertoo, että tavoitekustannuksissa pilaantuneiden maiden kunnostukseen on varattu 2 milj.euroa. Ennuste on, että summa ylittyy n. 2 milj.eurolla ja että kasvaneet kustannukset jaetaan sovitussa suhteessa. Ts.
* lievästi pilaantuneet maa-ainekset; Allianssi 25 % / Tampere 75 %
* voimakkasti pilaantuneet maa-ainekset; Allianssi 10 % / Tampere 90 %

Budjettiylitys ja maksujen myöhentäminen pitää tuoda valtuuston käsiteltäväksi, vaikka Härmälän kaatopaikan päälle rakennettujen talojen lunastusta ei tuotukaan valtuustoon, yli 12 milj.euron hinnasta huolimatta. Tuotiin valtuustoon vaatimusten jälkeen joulukuussa 14. Lopullinen hinta oli yli 14 miljeuroa.

Väliaikatilanne tunnelin louhinnasta 10.8.2014. Louhintaan varatusta ajasta on käytetty 32 %. Louhintaa on tehty yhteensä n. 1200 m, joka on n. 26 % louhittavista tuubeista.

Kun yhdistellään erilaisia tiedon murusia, vakuutteluista huolimatta tulee mieleen, että kuinka paljon aikataulu ja kustannusarvio lopulta pettävät.

Lisäkuluja mm. Santalahden Rantatien risteyssilta + 90 000 €, Rauhaniemen silta + 200 000 €.

*********

 

Väliaikatilanne tunnelin louhinnasta 10.8.2014. Perustuu seuranta.rantatunneli.fi antamaan tietoon.

Louhintaan varatusta ajasta on käytetty 7 kk, joka on 32 % koko ajasta. Louhintaa on tehty yhteensä n. 1200 m, joka on n. 26 % louhittavista tuubeista.

Tästä voidaan vetää johtopäätös, että ongelmia on tullut vastaan, koska työt eivät ole edenneet suunnitellussa tahdissa.

*********

 

Valtiokin aloitti sitten "tunnelivedätyksen". Nyt pitäisi sopia valtion tunnelia koskevien maksuosuuksien myöhentämisistä. Ts. Tampereelta pyydetään lainaksi sille kuuluvia rahoja ilman korkoa. Liikenneviraston perusteluina, että työn aloitus olisi viivästynyt! Ei ole viivästynyt. Työt alkoivat heti myönteisen tunnelipäätöksen jälkeen.

Kh:n kokous 23.6.2014 käsittelee asiaa. Kukaan vain ei ehdi paneutua siihen. Kutsu tuli juuri juhannukseksi ja kokous on heti sen jälkeen. Että hoh hoijaa... Tarkoituksenmukaisuutta! Kaupunginhallitus muuttaa valtuuston päättämää ja sen päätäntävaltaan kuuluvaa (allianssi)sopimusta. Sopimusta, joka meni läpi äänestyspäätöksellä 14.5.2012. Ko sopimuksessa ei annettu kh:lle mandaattia muuttaa sopimusta.

Hallituksen jäsenet, Ikonen Anna-Kaisa (kok), Aleksovski Atanas (sdp), Airaksinen Harri (kok), Hanhilahti Timo (kesk), Kivistö Anneli (sdp), Sasi Ilkka (kok), Sirén Elina (kok), Sirniö Ilpo (sdp), Virtanen Sirkkaliisa (vas) ja Heinämäki Anna-Kaisa (vihr) vara, olivat sitä mieltä, että he voivat kävellä valtuuston yli. On aikoihin eletty, alempi instanssi peukaloi ylemmän päättäjän hyväksymää päätöstä. Ei kuitenkaan mitenkään tavatonta.

Tiina Elovaara (ps) jätti päätökseen eriävän mielipiteen

" Koska valtuuston hyväksymän sopimuksen olennaiseen sisältöön esitetty muutos korottomasta maksuajasta aiheuttaa huomattavia muutoksia Tampereen kaupungin talouteen ja riskienhallintaan, asia pitää viedä valtuuston ratkaistavaksi.

Liikenneviraston olisi perusteltava valtuustolle mihinkä aikatauluun nähden työ on viivästynyt. Työt ovat käynnistyneet valtuuston 16.9.2013 päätöksen mukaisessa aikataulussa loppuvuodesta 2013, joten töiden aloituksen viivästyminen ei voi olla syy valtion rahoituksen maksatuksen lykkäämiseen. Muita syitä ei kaupungin ja Liikenneviraston sopimuksessa ole yksilöity.

Oliko valtuustolle esitetty epärealistisesti laadittu töiden aikataulu vai virheellisesti laadittu hankekokonaisuus? Kaupungin pitää arvioida tarve hyväksyä esitetty sopimuksen muutos. Vaikka ymmärrämme hyvinkin valtion taloustilanteen heikkenemisen, ymmärrämme hyvin senkin mahdollisuuden, että valtio ensi vuonna esitäisi oman maksatuksen siirtämistä taas vuodella eteenpäin. Nyt jo pitäisi valtuuston linjata, minkä muotoiseksi sopimus olisi muutettavissa. Käsityksemme mukaan valtion taloudelliset sitoumukset olivat yksi tärkeä elementti tunnelisopimuksen hyväksymisessä, emme hyväksy esitettyä sopimuksen muuttamista. "

Tällä venkoilulla valtio voi täyttää minihallitusohjelmansa lupauksen (kesäkuu 2014) antaa rahaa Tampereen ratikkahankkeelle. Ja artisti maksaa, tässä tapauksessa tamperelainen veronmaksaja. Hjeh, hehe, heh, hehee...

 

Ajattelemisen aihetta antaa YLE Tampereen juttu 24.6.2014.

Projektipäällikkö Mauri Mäkiaho Liikennevirastosta kertoo, että ensi syksyyn kestävästä louhinnasta on tehty pian kilometri. Seurantasivustolta mitattu louhinta on edennyt yhteensä 726 m. Tammerkoskea lähestyttäessä eteneminen on hidastunut.

Rantatunnelin keskellä, sen syvimmässä kohdassa Tammerkosken alla ollaan aikataulusta jäljessä. Seurantakartan mukaan paikallaan on junnattu jo pitkään.

"– Tähän kohtaan tunnelia liittyy sellaisia kalliotiloja, joissa varaudutaan mahdollisuuteen rakentaa myöhemmin eritasoliittymä maan alle. Se on jonkin verran hidastanut töitä. Kallion laatu on ollut odotetusti tässä sitä hieman ruhjeisempaa ja vaatii lujituksia jatkuvasti." Kyllä, tämä oli tiedossa ja tästä varoitettiin. Kuinka paljon tunnelista joudutaan pumppaamaan vettä pois vuorokaudessa?

Kun yhdistetään erilaisia tiedon murusia, kuten töiden kohtaamat vaikeudet, huono kallion laatu, tunneliin valuva vesi, talousarvioon tehtävät muutokset, valtion maksuosuuksien myöhentämisesitys, tulee väistämättä mieleen, että aikataulu ja kustannusarvio tulevat pettämään. Pahalta näyttää.

 

*********

Mielenkiintoisia tietoja tunnelityön etenemisestä ja kustannuksista. Tampereen toiminnan ja talouden katsaus 04/14 kertoo, että

"Kaupunkiympäristön kehittämisen ydinprosessin investointien ennustetaan toteutuvan Rantaväylän tunnelia lukuun ottamatta vuosisuunnitelman mukaisesti. Rantaväylän tunnelin budjetoituun rahoitukseen 2014 ennustetaan 6,5 miljoonan euron lisärahoitusta, koska hanke on kirinyt vuosisuunnitelmassa huomioidun hankkeen aloituksen viivästyksen kiinni. Hanke on edennyt siten hankesuunnitelmassa esitetyn aikataulun mukaisesti. Hankkeen tavoitehintaan ei ennusteta muutosta."

Tavoitehintaan ei tule muutosta, koska osa töistä on siirretty maksettavaksi muilta momenteilta. Pysytään hyvin tavoitteessa.

 

*********

AL 25.5.2014 ja EU-vaalipäivä. Lehti kirjoittaa mm. ajoiko media tunnelin läpi?

Poliitikot keräävät tietoa monesta lähteestä. Yksi lähde on media. Mutta onko median viesteillä vaikutusta päätöksiin? Helppo vastata, sillä medialla on aivan liikaa valtaa. Ainakin, jos asiaa kysytään suomalaisilta.

Vaikuttiko Aamulehden kirjoittelu Tampereen kaupunginvaltuuston päätökseen rakentaa rantaväylän tunneli? Toki vaikutti. AL liputti vahvasti tunnelin puolesta, vaihtoehtoiset näkemykset jäivät toissijaiseksi.

Tampereen kaupunginvaltuusto hyväksyi rantaväylän tunnelin rakentamisen viime syksynä äänin 36–31. Reilu viikko ennen äänestystä neljä demarinaista ilmoitti, että he aikovat äänestää tunnelin puolesta – toisin kuin koko muu valtuustoryhmä.

Kaikki neljä sosiaalidemokraattinaistaHanna Tainio , Johanna Loukaskorpi , Riitta Ollila ja Tarja Jokinen – tekivät päätöksen äänestää koko valtuustoryhmää vastaan kesällä 2013 pian sen jälkeen, kun kaupungin tekemä selvitys tunnelihankkeesta oli valmistunut.

Prosessin aikana vakuutettiin moneen otteeseen, että itse asiassa tunnelipäätös oli tehty jo vuoden 2008 lopulla. Nyt piti vain hakea tälle vahvistusta, koska tehtiin aloite koko hankkeen hylkäämiseksi.

Kesällä tehdyt vaihtoehtoselvitykset olivat tilaajansa näköisiä. Tunnelivaihtoehto todettiin parhaaksi, siltä osin koko selvittely oli tarpeeton. Olihan päätös rakentamisesta jo olemassa. Tarpeeton ja kallis farssi.

Miksi AL:n kirjoitus kuitenkin henkii selittelyn makua? Ei tullut glooriaa. Työllisyys ei lähtenyt kasvuun. Työmaa on kohdannut ongelmia, joista varoiteltiin ennakolta. ihmisten väliset suhteetkin ovat kärsineet. Tällä en tarkoita em. naisia.

AL 5.11.2014. Tunnelidemarit ovat palaamasssa takaisin sdp:n ryhmään. Sdp:n 12-jäsenisessä varsinaisten valtuutettujen ryhmässä on ainakin neljä, jotka vastustavat tunnelin puolesta äänestäneiden paluuta. Vastustajiin lukeutuvat Jari Niemelä, Ulla Kampman, Anneli Kivistö ja Aila Dündar-Järvinen.

 

Päätös ratikasta noudattaa tunnelipäätöksen sisäänajon kaavaa. Ensin hehkutetaan ja rakennetaan pilvilinnoja ratikan puolesta, sivuuttaen tarkoituksellisesti tärkeimmän asian. Mitä maksaa sen rakentaminen ja ylläpito? Mitä vaikutuksia tällä on Tampereen taloudelle ja mm. hyvinvointi- ja ikäihmisten palveluille?

Ratikasta Tampereen päättäjät äänestävät 16.6.2014. Sanotaan, että silloin päätettään vasta suunnittelun jatkamisesta. Höpö, höpö, tuo päätös on lopullinen niitti. Tunneliakin ajettiin eteenpäin vain suunnitteluja jatkamalla.

*********

 

Rantatunnelin louhimisesta liikkuu monenlaista tietoa ja huhua kaupungilla. Myös paikkalliset asukkaat tuovat ongelmia esiin. Lehdet julkaisevat niitä tai sitten eivät.

22.5.2014 oli Aamulehdessä (Ihmiset/B7) kirjoitus, jossa toivottiin kansanedustaja Tainiota käymään Simpoonkadulla katsomassa miten asutaan työmaan keskellä. Samassa kirjoituksessa mainittiin, että järveen asennettu suojaverkko olisi revennyt?

Juu, itse pääsin katsomaan verkkoa järveltä päin 9.6.2014. Se on osittain upoksissa ja kannatuspuomi monesta kohtaa poikki. Myös ss Tarjanteelta on hyvä tilaisuus tehdä havaintoja.

Mitä tuollaisella suojaverkolla on virkaa veden virtausten kannalta, oli se sitten ehjä tai ei, muta ja sameus leviää koskea kohti. Ihmisten mielipiteiden tyynnyttelemiseksi se asennettiin.

*********

 

Tunneli työllistää - ei kuitenkaan 1000 tai 7000 ihmistä

Paikallislehti Tamperelainen kirjasi 12.3.2014 tunnelityömaan työvoimatilanteen.

Työssä on 238 henkilöä. Heistä 90 % on suomalaisia, 214 h. Pirkanmaalaisia on 65 %, 155 h.

Suurin osa työntekijöistä, tällä hetkellä 146 henkilöä, tekee töitä varsinaisella työmaalla. Heistä enemmistö on ammatiltaan panostajia, porareita, rusnaajia sekä auton- ja koneenkuljettajia.

"Tupahommissa" on reilut 90 henkilöä.

Pirkanmaalaiset edustavat 65 prosenttia kokonaisvahvuudesta. Pääosa ulkomaalaisista työntekijöistä tulee Helsingin eteläisestä lähiöstä.

Jutussa ei kerrota mikä on tamperelaisten osuus, vaikka puhuttiin jopa 7000 - 11000 työntekijästä. Aikajännettä tosin ei sanottu. Hyvä, että edes tämä määrä ihmisiä on työllistynyt, vaikka tunnelin tekemistä perusteltiin mm. tamperelaisten runsaalla työllistymisellä. Toivottavasti muukin elinkeinoelämä saa tästäkin hieman lohtua näinä ankeina aikoina.

Tunnelityömaalla pyörii noin 50 yritystä, jotka koostuvat muun muassa urakoitsijoista, tavarantoimittajista, huoltoyrityksistä ja mittauspalveluista.

Pieni lisämauste on aina paikallaan, vaikka ei olekaan parhaasta päästä.

AL 31.3.2014 tekstarit; "Luopiotunnelin rakentamisesta tulee valtavat tärinä-, meteli-, pöly- ja muut haitat. Varsinkin räjäytykset aamuisin ja iltamyöhällä ovat järkyttäviä." 700 METRIÄ

Mitä tunnelille kuuluu 26.3.2014?

Mitä kuuluu tunnelin tekijöille 28.4.2014. Tunnelityömaan pääurakoitsijan toimiva Lemminkäinen Oy on joutunut taloudelliseen ahdinkoon. 500 henkilöä laitetaan kilometritehtaalle. On se hyvä, että tampereella on tunnelityömaa, sieltä voi kaapia hieman tilkettä kassaan.

Toivottavasti firma pysyy pystyssä tunnelin valmistumiseen saakka. Takuuajan kattava toiminta voi olla jo toiveajattelua. Tampere on käräjöinyt aikaisemmin Lemminkäistä vastaan asfalttikartelliasiassa.

*********

 

"Tunneli vaati jälleen uhrinsa!"

AL 11.3.2014 kirjoittaa Tampereen Perussuomalaisten yhdistyksestä erotetusta kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu Laila Koskelasta otsikolla: Ajojahti, syytteet tekaistuja.

Jutun mukaan Koskela viittaa viime syksynä alkunsa saaneeseen tapaukseen, jossa Tampereen perussuomalaiset laittoi Aamulehteen rantatunnelia vastustavan koko sivun ilmoituksen. Sivu näkyvissä ylhäällä oikealla. Laskun toisen erän, 8 680 euroa, he olisivat halunneet maksaa Tampereen kaupungin tukirahalla. Kaupunginlakimies Jouko Aarnio ei hyväksynyt laskua. Tähän asti näin.

Koska kysymys oli valtuustoryhmälle myönnettävästä tuesta, niin ryhmä teki pyydetyn selvityksen ja kielteisen päätöksen jälkeen oikaisuvaatimuksen kaupunginhallitukselle. Kaupunginhallitus hylkäsi oikaisuvaatimuksen.

Koska avustuksen myöntämisen perusteet, KuntaL 15b §, ovat tulkinnanvaraiset, Tampereen Perussuomalaiset ovat päättäneet viedä asian Hallinto-oikeuden ratkaistavaksi, josta saadaan päätös aikanaan.

Laila Koskelan erottaminen on ikävä ja tarpeeton. Varmaankin henkilöt tulevat asian kanssa "ulos" ja selvittävät syyt ja seuraukset. Lehtijutussa mainitaan virheellisesti, että erottamispäätös oli yksimielinen, näin asia ei ollut. En ota enempää kantaa. Ikävä tapaus joka tapauksessa.

*********

 

PS-ryhmän valtuustoaloite 17.4.2014 tunnelin kustannusten seurannasta

A. Rantaväylän tunnelihankeen kulujen seuranta ja valvonta.

B. Rantaväylän tunnelihankkeen paikallisten työllisyysvaikutusten seuranta ja valvonta.

 

Koska tunneli-investointi on taloudellisesti ja työllisyysvaikutuksiltaan erittäin merkittävä Tampereelle ja tamperelaisille veronmaksajille, on kokonaiskuvan selvittämiseksi jatkuva systemaattinen seuranta välttämätöntä. Tämä on osoitus hallinnon ja päätöksenteon avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä vallitsevan pormestariohjelman mukaisesti.

Valtuustoaloite on kustannusvaikutteisesti positiivinen. Avoin ja läpinäkyvä seuranta auttaa pysymään tavoitehinnassa, 180 miljoonaa euroa, ja estää osaltaan lisäkustannusten syntymistä. Seuranta ja valvonta toteutetaan siten, että tässä aloitteessa mainitut kulut ja tiedot julkistetaan kuukausittain Tampereen kaupunginvaltuutetuille. Mahdollisesti tiedot voidaan laittaa myös julkisesti esille esimerkiksi nettisivujen välityksellä, jolloin ne ovat lisäksi jokaisen kuntalaisen ja tiedotusvälineiden nähtävissä, käytettävissä ja arvioitavissa.

 

Kuukausittain raportoivat tiedot. Aloitteessa mainitut raportit tehdään myös takautuvasti kuukausittain allianssin perustamisesta lähtien.

A0. Kertaluonteisesti ennen allianssisopimusta syntyneet ja siis nykyiseen tunnelibudjettiin kuulumattomat kulut, jotka liittyvät olennaisesti tulevan tunnelin rakentamiseen.

A1. Toteutuneiden kulujen vertailu alkuperäiseen budjetoituun kuluun pääluokittain tilikohtaisesti. Perustelut eroavaisuuksista.

A2. Toteutuneiden kulujen seuranta myös lasku-/kuittikohtaisesti.

A3. Mahdollisten suoraan tunnelirakentamiseen kuuluvien allianssisopimuksen budjettiin kuulumattomien lisätöiden kustannukset. Perustelut ja vastuuhenkilöt.

A4. Allianssisopimukseen kuulumattomien, mutta tunnelin rakentamisesta välillisesti aiheutuneiden muiden kustannusten kulut/laskut. Vastuuhenkilöt ko. kulujen hyväksymisestä. Tähän kohtaan voisi lisätä erillisellä rivillä laskennalliset kulut, jotka aiheutuvat pidentyneistä matka-ajoista samaan tapaan kuin on tapana laskea tulopuolelle vastaavien liikenneprojektien tuomat euromääräiset säästöt lyhentyneiden matka-aikojen seurauksena.

A5. Juokseva ennuste kulujen toteutumisesta verrattuna budjetoituihin kuluihin kokonaisurakan osalta sekä projektitasolla.

A6. Mahdollisten budjettiylittymien perustelut ja vastuuhenkilöt.

A7. Tunneliallianssin henkilökunnan määrän suuruus ja kuukausittainen henkilöluettelo nimineen ja työtehtävittäin. Ennuste tulevista muutoksista.

 

B1. Tunnelihankkeen paikallinen työllistävyys. Olennaista työllistävyydessä on se kuinka paljon tamperelaisia yrityksiä ja työntekijöitä tunnelihanke työllistää, koska myös tunnelin maksajat ovat Tampereelta. Seurattavat ja valvottavat asiat:

· Urakkasopimukset, niiden laskennallinen arvo ja toteutunut arvo lisätöineen ja lisälaskutuksineen. Rivillä mainituissa tiedoissa mm. yrityksen nimi ja urakkasopimuksen voittaneen yrityksen kotipaikka.

· Tunnelihankkeen työllistämien henkilöiden määrä kotipaikkakohtaisesti (esim. Tampere, Pirkanmaa, muu Suomi, ulkomaat). Työtehtävät ilmoitetaan erikseen päätettävän luokittelun mukaisesti.

Mielenkiintoista nähdä, kiinnostaako kaupunkia sen vertaa, että vaatisi Alliansilta em. tietoja välitettäväksi kaupunkilaisten tietoon.

*********

 

AL 22.1.2014 kirjoittaa miten liikkuminen mullistuu, mutkistuu rantatunnelin päissä.

Melkoista kiekuraa on tiedossa, mutta näillä mennään.

Louhinta ja maansiirtotyöt ovat alkaneet. Tamperelaiset maansiirtoliikeet ovat saaneet töitä tunnelityömaalta kuten toiveena olikin. Kaupungilla liikkuu vahvoja huhuja, en tiedä niiden todenperäisyyttä, mutta näin kerrotaan, että kun taloustilanne ja tiedossa olevat työmahdollisuudet ovat mitä ovat, niin ovatko paikalliset yrittäjät joutuneet tekemään sellaisia sopimuksia, etteivät tuotot kata kustannuksia? Jos näin on, ei siinä kaupungin kassaan veroeuroja kilahda, kun miinusmerkkisellä tuotolla mennään.

Laitetaan tähän jatkoksi tähän juttua Hatanpään lukiolaisten mielenilmauksesta: " Tunneliin yli 100 miljoonaa, 400 oppilaalle ei miljoonaa".

Päivitetään myös tunnelin kustannuksista käytävä keskustelu. Onko tamperelaisen veronmaksajan osuus 60 milj.euroa vai 120 milj.euroa tunnelin hinnasta? Siinä kysymys. Mikään rakennusyhtiö ei ole vielä ostanut Näsijärveen kipatulta kaatopaikalta tontteja 60 milj.eurolla, joten veronmaksajan osuus on edelleenkin 120 milj.euroa. Edellyttäen tietenkin, että tavoitehinta pitää. Jos hinta nousee, valtion osuus pysyy samana, mutta tamperelaisen osuus kasvaa.

 

*********

AL 21.1.2014 uutisoi raflaavasti Perussuomalaiset maksattaisi lehti-ilmoituksensa kaupungilla

Oliko perussuomalaisten ostama lehti-ilmoitus sellainen kulu, joka voidaan maksaa valtuustoryhmien saamasta kaupungin tuesta? Aamulehdessä oli 9. syyskuuta sivun ilmoitus, jossa perussuomalaiset perustelivat, miksi Rantaväylän tunnelia ei kannattaisi rakentaa. Kysymys oli kapunkilaisille suunnatusta tiedotustoiminnasta.

Kaupunginlakimies Jouko Aarnio ei hyväksy laskua suoralta kädeltä. Hän vaatii valtuustoryhmältä lisäselvityksiä. Kuntalain mukaan ”kunta voi tukea valtuustoryhmien sisäistä toimintaa sekä toimenpiteitä, joilla valtuustoryhmät edistävät kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia.”

Jokainen valtuustoryhmä saa lähtökohtaisesti joka vuosi 2000 euroa per valtuutettu. Vuoden päätyttyä valtuustoryhmän pitää kuitein osittaa, että tuki on käytetty valtuustoryhmän menoihin. Jos kuitteja ei hyväksytä, rahat vähennetään seuraavan vuoden tuesta. Varmaankin muiden valtuustoryhmien kuitit kammataan samalla tarkkuudella kuin perussuomalaisten! Tasapuolisuuden vuoksi näin pitäisi tehdä, vai mitä?

Asia on tulkinnanvarainen, kun Kuntal 15b § HE perusteluissa sanotaan "Kunnan asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien edistävillä toimenpiteillä tarkoitettaisiin esimerkiksi keskustelutilaisuuksia sekä tiedottamistoimintaa". Po lehti-ilmoituksessa oli selkeästi kysymys kuntalaisille suunnatusta tiedotuksesta jota muuten ei ollut saatavilla ja josta valtamedia ansiokkaasti vaikeni.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä antaa pyydetyn selvityksen. Selvityksen jälkeen Aarnio piti alkuperäisen päätöksen muuttumattomana. Tässä ovat kasassa ainekset oikaisuvaatimukseen ja edelleen HaO:n käsittelyyn.

Tässä tukiasiassa jotkut piirit näkivät mahdollisuuden kostaa perussuomalaisille 9.9.2013 julkaistusta ilmoituksesta. Summaahan ei voi millään mittarilla verrata siihen kustannukseen mihin kaupunki on sitoutunut rantatunnelin rakentamisessa. Tavoitehinnasta huolimatta, on olemassa suuri pelko, että lopullinen hinta on jostakin muuta.

 

*********

Vuosikin vaihtui, mielenkiintoisia juttuja riittää

AL 17.1.2014 kirjoitti, Messukylän työväenynditys EI asettanut Hanna Tainiota ehdolle kansanedustajaehdokkaaksi. Siitä sitten sananvaihto alkoi. Lehdessä hommentoivat mm. Johanna Loukaskorpi ja Aila Dundar-Järvinen.

Jotain tällaista oli odotettavissakin syyskuista tunnelipäätöstä edeltäneistä tapahtumista. Ehdokkaaksi tarjotaan mm. apulaispormestari Pekka Salmea ja kaupunginvaltuustonpuheenjohtaja Sanna Marinia.

 

*********

Tunnelia kaivetaan ja lukuja heitellään

Tunnelin kaivaminen on sitten aloitettu. Tunnelista keskustelu jatkuu, haluttiin sitä tai ei. Aamulehden blogissa kysymys "Noinko meitä lirtsittiin silmään" synnytti mielenkiintoisen keskusteluketjun. Osa paheksui sitä, että tunneliasiaa pidetään vielä esillä, toiset taas ovat sitä mieltä että keskustelua pitää jatkaa. Keskustelu jatkukoon.

Keskustelussa sivuutettiin tunnelin työllistämisvaikutuksia tampereelle ja muualle. Näinhän siinä sitten kävi. Tampere korottaa veroja ja maksuja että voidaan tunnelilla työllistää suomalaisia pirkanmaalla ja muualla. Alunperin asian ei pitänyt näin mennä, vaan työllistämisvaikutusten piti kohdistua enemmän Tampereelle. Näin tunnelipäätöstä ainakin perusteltiin.

Nimimerkki Sitsimies vakuutti, että tunnelin kustannukset ovat n. 10 % investoinmenoista. Hänen pitäisi jo asemansa puolesta antaa oikeaa tietoa.

Talousarviossa 2014 ja taloussuunnitelmassa 2014 - 17 päätetyt nettoinvestoinnit ovat miljoonaa euroa.

Vuosi 2014 2015 2016 2017 Yht.
Investoinnit milj. euroa 173 230 237 255 895
Tunnelin osuus milj.euroa 33,5 44,6 46,0 49,5 173,6
Tunneli/investoinnit % 19,36 % 19,39 % 19,41 % 19,41 % 19,39%
Sitsimiehen 10 % 17,3 23,0 23,7 25,5  

Tunnelin osuuteen pitää lisätä aikaisempien vuosien kustannukset sekä muille momenteille ohjatut kulut, niin lähestytään totuutta. Vuosien 2015-17 tunnelin osuus milj.euroa ja tunneli/ivestoinnit % ovat arviointia.

 

*********

AL 20.2012.2013 Aamulehti kirjoittaa; "Tampereen rantatunnelisopimus on laillinen".

Hallinto-oikeus on katsonut, että Tampereen Rantaväylän tunnelia koskeva yhteistyösopimus on laillinen. Eihän muuta päätöstä ollut odotettavissakaan. Muistuksena, että Allianssisopimus on vasta sitten laillinen, kun valitusaika on mennyt umpeen. Jos joku valittaa päätöksestä valtusaikana Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, tilanne on edelleenkin auki. Todennäköisesti valitus lähtee KHO:n.

Laittavatko tunnelintekijät KHO:n tuomarit päätöksenteossa seinää vasten, kun tunnelityöt ovat aloitettu eikä maltettu odottaa sopimuksen alinvoimaisuutta? Mielenkiintoinen tilanne, kysymyksessä ei kuitenkaan ole pakkotilaan verrattava tilanne.

Nyt avataan veikkauskohde; kuinka paljon rantatunnelin kustannusarvio ylittyy?

 

*********

28.11.2013 YLE. Rantatunnelin pääurakoitsija Lemminkäinen tuomiolla asfalttikartellijutussa.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut asfalttikartelliyritykset maksamaan noin 37,4 miljoonan euron vahingonkorvaukset kunnille.

Lemminkäinen joutuu maksamaan vahingonkorvauksia ainakin 15 miljoonaa euroa.

Sen lisäksi Lemminkäisellä on yhteisvastuullisia korvattavia muiden asfalttifirmojen kanssa, mikä voi nostaa Lemminkäisen korvausvastuun jopa 34 miljoonaan euroon.

Lemminkäinen antoi tulosvaroituksen kartellikorvausten takia.

Onko päätöksellä vaikutuksia Rantaväylän tunnelin rakentamiseen, aika näyttää? Päättäjäthän olivat tietoisia, että tällainen oikeudenkäynti oli menossa?

 

*********

AL 26.11.2013 Tampereen Rantatunnelin rakennustyöt saateltiin virallisesti käyntiin

Työt käynnistyivät Näsikallion työmaatukikohdassa räjäytystyöllä.

Tampereen kaupungin konsernijohtaja Kari Kankaala ja allianssin johtoryhmän jäsen Risto Kupila Lemminkäinen Infrasta räjäyttivät työtunnelia Näsikallion työmaa-alueella. Räjäytys oli tunnelityömaan virallinen alkupamaus.

Rantatunnelin tekijä uskoo, että talot kestävät rajäytykset. Ei kai sitä muuta pidä odottaakaan.

Miten sitten kävi työmaan maansiirtourakassa? Ei, ei saanut tamperelainen yrittäjä (Hervannan Kaivin Oy) urakkaa.

- Louhintahiekka Oy, Tuusula. Maansiirto (> 4 milj.euroa). "Käyttää kyllä myös tamperelaisia autoilijoita", sanoo Esko Mulari Lemminkäinen Infrasta.
- Maanrakennus Metsähonkala Oy, Nokia. Tukikohtien maanrakennustyöt.
- Finnsukellus Oy, Tampere. Näsijärven suojaverkon asennus.
- Pirkanmaan Mittauspalvelu Oy, Kuhmalahti. Maastomittaukset.
- Delete Kierrätys ja purkupalvelut Oy, Tampere. Rakennusten ja siltojen purkutyöt.
- Rudus Oy, Helsinki. Betoni tulee Tampereelta tai lähikunnista. Betonin toimittaminen.

Tunnelia perusteltiin mm. suurena työllistäjänä ja työttömyyden torjujana. Laitetaan seurantaan työllisyyden ja työttömyyden kehitys. Nyt julkisuudessa lyödään rintoihin kun tunneli työllistää Pirkanmaalla ja muualla Suomessa. Hyvä näinkin, mutta alunperinhän sen piti tuoda työtä nimenomaan tamperelaisille. Pitääkö tamperelsiten osallistua Suomen työllistämiseen omien verojen korotuksilla? Kysyn vaan?

 

*********

 

Vyörytys alkoi

Tunneliin ja Ranta-Tampellaan liittyvien kustannusten vyörytys alkoi muille momenteille, kuten aikaisemmin kerroinkin.

KH:n KOKOUS 11.11.2013 "Linjauksen mukaisen maakaasuputken siirron on kaupungin, tunnelihankkeen sekä Gasum Oy välisten selvitysten perusteella arvioitu maksavan kaikkiaan noin 6,5 miljoonaa euroa. Kustannuksista on eri päätöksiin perustuen maksettu suunnittelu- ja selvityskustannuksia yhteensä noin 430 000 euroa. Suoraan vahvistuneiden asemakaavan mukaisten alueiden toteuttamiseen sekä kehitettäville alueille on kustannuksista osoitettavissa noin 3 968 400 euroa ja loput kohdistuu tunnelihankkeelle. Ne on huomioitu tunnelihankkeen kustannuksissa."

Perusteluna kerrotaan , että maakaasuputken siirto vapauttaa osaltaan Ranta-Tampellan alueen toteuttamisen sekä mahdollistaa niin Santalahden kuin Onkiniemen sekä Särkänniemen alueiden kehittämisen.

Maa-alueita myytäessä kyseiset summat tulevat pääomatuloina takaisin. Mutta odottavan aika on pitkä. Koska maa-alueiden myynti alkaa, vuoden, 5, 10 vuoden kuluttua tai sitten ei koskaan? Peikkona myyntiaikeille on teollisuuskaatopaikka. Kuka sen haluaa ostaa?

*********

 

Lehdestä poimittua

Nyt sitten kansivaihtoehtokin vedetään esiin. Kun aikoinaan YVA:ssa sitä esitin, ajatus torpattiin alkuunsa kalliina ja toteuttamiskelvottomana. Merkilliset ovat ajatuksen kulut eräillä tahoilla.

AL 5.11.2013. "Rakentaminen lähtee taas nousuun - kiitos tunnelin". Toivotaan, toivotaan, niinkuin laulussakin sanotaan. Hallelujaa, kiitos siitä.

VTT sanoo, että infran, kuten liikenneverkon, rakentamisen alamäki pysähtyy, kun Tampereella aletaan rakentaa Rantaväylän tunnelia.

VTT:ssä uskotaan, että tunnelipäätös tuli alan työllisyyden kannalta hyvään aikaan ja se rohkaisee käynnistämään muitakin hankkeita. Rakennusbarometri ennakoi rakentamisen määrän Pirkanmaalla kasvavan ensi vuonna 4 prosenttia. Tunnelin osuus koko Pirkanmaan rakentamisesta on vuositasolla alle 5 prosenttia.

Mikä on rakentamisen euromäärä Pirkanmaalla, josta 4 % lasketaan?

No mutta, kukas sieltä VTT:ltä niitä lausuntoja oikein välittää? Kaupungin valtuutettu, asiakasjohtaja Harri Airaksinen (kok) hyvinkin. Hän oli itse myös päättämässä tunnelin rakentamisesta. Vanha sanonta toteutuu; "kukas sitä kissan hännän nostaa, ellei kissa itse"!

 

*********

Tunnelin rakentamisesta kertovat taulut ovat ilmestyneet teiden varsiin.

Aluehallintovirasto antaa vesilain mukaisen luvan käynnistää tunnelityömaa.

Hämeenlinnan HO pallottelee Allianssi-sopimuksen hyväksymisen kanssa. Onko laillinen vai eikö ole - siinäpä vasta pulma! Laista siihen pitäisi löytyä vastaus ja viimeistään EU-tuomioistuimesta.

 

 

 

 

*********

 

25.10.2013 Yle; Tampere ei puhdista tunnelin poistopäästöjä

Tampereen tunnelin päästöpoistoputkiin ei ole tulossa eurooppalaistyylisiä puhdistusjärjestelmiä.

Poistopiiput ovat noin 30 metriä korkeat, ja valtaosa päästöistä kulkee niiden kautta. Näsinkalliolle on myös tulossa yksi ylimääräinen poistoputki, jota ei ollut alkuperäisessä suunnitelmassa. On katsottu, että tämä riittää.

Mitä muita "miinoja" paljastuukaan hankkeen edetessä?

 

*********

AL 24.10.2013. Tampere hakee Euroopan Investointipankilta (EIB) rahoitusta tunnelille.

Ennen valtuuston päätöstä julkisuudessa annettiin ymmärtää, että Tampereen Sähkölaitoksen lainojen järjestelyllä saadaan tunneliin tarvittava rahoitus eikä lainaa tarvitse ottaa.

Hups, mutta mites tuossa nyt noin käy, että lainaa joudutaan kuitenkin ottamaan. Tämähän oli tiedossa alunperinkin. Ketä oikein on höynäytetty ja höynäytetään?

 

*********

Tunneli vaatii "uhrinsa"

AL 15.10.2013. Hanna Tainio vetäytyy THL:n johtajakisasta. Hanna Tainio perustelee päätöstään mm. että, "tehtävään edellytetään tohtorin tutkintoa ja käytännön kokemusta suuren organisaation johtamisesta. Katson, ettei minulla ole aikaisempien asiantuntijatehtävieni perusteella riittävää johtamiskokemusta kyseiseen tehtävään". Miksi hän sitten ylipäätään haki virkaa, jos itsekin toteaa, etteivät paukut riitä?

Hän toteaa myös, että julkisuudessa levitetyt huhut pääjohtajapaikan ja Tampereen tunnelihankkeesta tekemäni myönteisen päätöksen välisestä yhteydestä eivät miltään osin pidä paikkaansa.

 

*********

Rikosilmoitus tunnelin tiimoilta

Pirkanmaan päivä 25.9.2013. Tunneli poikii tutkintapyyntoja poliisille. Rantaväylän tunnelihankkeesta on jätetty kaksi tutkintapyyntöä Pirkanmaan poliisille. Toinen koskee epäilyä vaaran aiheuttamisesta tunnelityömaan takia ja toinen hankkeen lainmukaisuutta.

 

*********

16.9.2013 Rantaväylän tunnelista päättäminen

Valtuustoaloite Rantaväylä-hankkeesta irtautumiseksi hylättiin äänin 36–31

Tunnelin puolesta äänestäneet

Kok: Harri Airaksinen, Matti Heinivaho, Matti Helin, Anna-Kaisa Ikonen, Harri Jaskari, Aleksi Jäntti, Leena Kostiainen, Jouni Markkanen, Ilkka Sasi, Yrjö Schafeitel, Elina Sirén, Irja Tulonen, Sofia Vikman, Mikko Leppälahti (Riitta Koskisen varavaltuutettuna), Reeta Ahonen (Antti Ivanoffin varavaltuutettuna), Minna Talonen (Matti Höyssän varavaltuutettuna)

Sd: Tarja Jokinen, Johanna Loukaskorpi, Riitta Ollila, Hanna Tainio

Vihr: Hanna Hakko, Satu Hassi, Anna-Kaisa Heinämäki, Maija Kajan, Jaakko Mustakallio, Olli-Poika Parviainen, Irene Roivainen, Kirsikka Siik, Juhana Suoniemi, Oras Tynkkynen.

Kesk: Mikko Alatalo, Timo Hanhilahti, Anna-Kaarina Rantaviita-Tiainen

Rkp: Peter Löfberg

Kd: Leena Rauhala

Tasi: Lasse Oksanen

Tunnelia vastaan äänestäneet

Sd: Atanas Aleksovski, Aila Dündar-Järvinen, Jukka Gustafsson, Ulla Kampman, Anneli Kivistö, Sanna Marin, Jari Niemelä, Jarmo Rantanen, Pekka Salmi, Seppo Salminen, Ilpo Sirniö, Pia Viitanen.

Ps: Tiina Elovaara, Lassi Kaleva, Laila Koskela, Heikki Luoto, Aarne Raevaara, Ilmari Rostila, Seppo Silvennoinen, Pertti Virtanen, Timo Vuohensilta

Vas: Mikko Aaltonen, Ulla-Leena Alppi, Kalle Hyötynen, Varpu Jutila, Anna Kontula, Minna Minkkinen, Sirkkaliisa Virtanen

Kd: Satu Sipilä

Skp: Jari Heinonen

Kok: Erkki Axén

Päätös on tehty ja sen mukaan eletään. Aika näyttää oliko päätös oikea. Työllistävä, veronmaksajan kannalta taloudellisesti kannattava, aktiviteetteja tuova, Tampereen vetovoimaa vahvistava vai jotain muuta.

 

Suomalainen työ ei kelpaa

Samassa yhteydessä äänestettiin PS:n Ilmari Rostilan tekemästä ponnesta: "Valtuusto asettaa ehdottoman edellytyksen, että riippumatta suunnitelmasta rakennuttajan on ohjattava kaikki urakat suomalaisille yrityksille, joiden on käytettävä vain suomalaista työvoimaa. Muussa tapauksessa luvatut elvytysvaikutukset eivät toteudu."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä annettiin 10 JAA-ääntä ja 56 EI ääntä, yhden valtuutetun äänestäessä tyhjää.

Ei hyvältä näytä. Puhutaan Tampereen suurtyöttömyydestä, mutta kuitenkaan ei olla valmiita tukemaan suomalaista työtä! Valtuustossa vain perussuomalaiset ja SKP:n Jari Heinonen olivat kotimaisen työn kannalla.

Varsinaista kaksinaismoraalia. Asia on tutkimuksen ja julkisuuden arvoinen. Erityisesti, koska muutamat kansanedustajat ja korkein poliittinen johto oli suomalaisten työllistymistä vastaan.

Kerrotaan, että hankintalaki olisi esteenä. Jos laki kieltää kotimaisen työvoiman käytön, sitä on muutettava.

 

Etusivulle